Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
VO-raad: Einde bureaucratie ouderbijdrage in zicht
Utrecht, 8 september 2011- De VO-raad is positief over het voornemen van de Tweede Kamer om een einde te maken aan de bureaucratische regeling ouderbijdrage op scholen. Voorzitter van de VO-raad, Sjoerd Slagter: "Wij pleiten al jaren voor minder bureaucratie op scholen. Een eerste stap in de goede richting is het afschaffen van de bureaucratische rompslomp rond de ouderbijdrage die de scholen tussen de 5 en 9 miljoen euro per jaar kost."
Woensdagavond sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich uit tegen de bureaucratische regeling over de ouderbijdrage op scholen. Naast initiatiefnemer CDA en SGP, bleken ook PvdA en VVD voor vereenvoudiging van de regeling. Jack Biskop (CDA): "Dit is het begin van het einde van de bureaucratie rond de ouderbijdrage."
Volgens de wet moeten scholen ieder jaar met ouders van alle leerlingen een contract afsluiten over de ouderbijdrage. Dit kost scholen veel tijd en geld. Sjoerd Slagter: "De bureaucratische rompslomp rond de ouderbijdrage levert veel klachten op. Wij schatten dat het jaarlijks opstellen, versturen en administreren van misschien wel bijna een miljoen contracten middelbare scholen in totaal tussen de 5 tot 9 miljoen euro per jaar kost."
In het voorstel van het CDA staat dat de ouderbijdrage vrijwillig blijft, dat de scholen helder communiceren over de ouderbijdrage en dat de medezeggenschapsraad met het beleid van de school moet instemmen. Sjoerd Slagter: "Dit zijn terechte eisen. De bijdrage is vrijwillig en scholen moeten hier zonneklaar over communiceren met ouders".
In een peiling van de VO-raad onder schoolleiders in juni 2011 gaf 83% van de respondenten aan dat ze vinden dat wetgeving omtrent de vrijwillige ouderbijdrage leidt tot onnodige administratieve lasten. Uit dezelfde peiling bleek dat een aanzienlijke meerderheid van de schoolleiders en -bestuurders van mening is dat de verantwoordingslast niet is afgenomen. Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de leden van de VO-raad en de Onderwijsinspectie, waaruit blijkt dat de Inspectie bereid is tegemoet te komen aan de kritiek op de hoge verantwoordingslast en administratieve rompslomp.
---