Provincie Utrecht

Belangrijke stap op weg naar Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie

De statencommissie Ruimte, Groen en Water, sprak tijdens de vergadering van 5 september 2011, uitvoerig over het voorontwerp van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie. De commissieleden hadden daarbij veel vragen. Voorafgaand aan de bespreking voerden twee insprekers het woord.

Joris Hogeboom, sprak in namens de Utrechtse Natuur en Milieu organisaties, en hield vooral een pleidooi dat de provincie haar regierol stevig ter hand moet nemen. Daarna lichtte Bram van Klundert, voorzitter van de Provinciale Commissie Leefomgeving, het advies van de commissie over stad- en landzones toe. Dit advies vraagt aandacht voor de vele tegenstrijdige belangen die spelen in het overgangsgebied tussen stad en platteland, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, natuur, landbouw en wegen.

Voorontwerp

De Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) is het zelfbindende visiedocument voor het ruimtelijk beleid van de provincie tot en met 2025. Op basis hiervan wordt ook een verordening gemaakt, die gemeenten en andere partijen straks bindt. Het voorontwerp is een vroege en nog onvolkomen versie van de PRS. Begin volgend jaar verschijnt het definitieve ontwerp, dat in de loop van 2012 vastgesteld gaat worden. Bij de totstandkoming van dat ontwerp komt ook de wettelijk verplichte inspraak aan de orde.

Vragen

Alle fracties hadden, in meer of mindere mate, de nodige vragen over hoe de zaken nu precies inhoudelijk in elkaar steken en waarom bepaalde beslissingen op deze manier gemaakt zijn. De meeste fracties vonden het voorontwerp geschikt voor de geplande bijeenkomst met de maatschappelijke partners eind september. Er was ook kritiek dat het voorontwerp op een aantal punten nog redelijk vaag is.

Politiek oordeel

Onderwerpen die veel aan bod kwamen tijdens de bespreking van het stuk waren: hoe de opgave duurzame energie ruimtelijk te vertalen is, de noodzaak van alle tot nu toe geplande bouwlocaties en de spanning tussen flexibiliteit en stevige regie in de vernieuwde rol van de provincie bij ruimtelijke ontwikkeling. In zijn beantwoording ging gedeputeerde Krol op deze punten in, maar gaf daarbij nog eens nadrukkelijk aan dat het voorontwerp work in progress is en dat het politieke oordeel eigenlijk pas bij het definitieve voorstel aan de orde is. Gedeputeerde Krol riep de commissie op zich goed te realiseren dat de Staten zelf de opdracht hebben gegeven, om een aantal vastgestelde beleidskaders van de afgelopen jaren, te vertalen naar de PRS. De commissievoorzitter besloot om de vele openstaande vragen in een schriftelijke ronde te laten beantwoorden. Op 27 oktober wordt in een extra commissievergadering nog een tweede keer over het voorontwerp PRS gesproken.

Over het voorontwerp vindt eind september 2011 overleg plaats met maatschappelijke organisaties en gemeenten. De commissie zal hier ook bij betrokken zijn.

Koude/Warmte opslag

Voorafgaand aan de bespreking van de PRS, besprak de commissie het beleid voor koude/warmte opslag. Dat is ook nodig voor de PRS. Koude/warmte opslag in de bodem is enerzijds nuttig om duurzame energie op te wekken, maar kan ook risico's voor het drinkwater opleveren.

De commissie vond het goed dat de provincie nu een stap verder is in deze belangenafweging, maar het onderwerp komt nog terug als er straks ook een thematische structuurvisie wordt gemaakt voor de ondergrondse bodem ordening.