Gemeente Rotterdam

rotterdam kiest voor forse investering in het hart van zuid

08 september 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Gemeente en marktpartijen samen aan de slag in gebied rondom Zuidplein en Ahoy.

Het Hart van Zuid, het gebied rondom winkelcentrum Zuidplein en Ahoy krijgt een forse investering om het uit te laten groeien tot het sterk kloppend hart van Rotterdam Zuid.

De gemeenteraad heeft 8 september groen licht gegeven voor de investering waarbij gemeente, de partners in het gebied en marktpartijen gaan samenwerken in een publiek private samenwerking (pps). De gemeente investeert, bovenop de lopende begrotingen met betrekking tot het maatschappelijke vastgoed, een extra 90 miljoen euro in het Hart van Zuid.

Het Hart van Zuid
Het Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Ahoy, Zuidplein en omgeving en het Motorstraatgebied, is een van de grootstedelijke projecten waar de gemeente Rotterdam prioriteit aan geeft. Het Hart van Zuid bedient bewoners en bezoekers uit Rotterdam Zuid en de omliggende regio. Rotterdam Zuid heeft ruim 200.000 inwoners, waarvan 85.000 jongeren die straks de middenklasse van Rotterdam vormen. Het gebied heeft alles om uit te groeien tot een volwaardig centrum van Zuid: scholen, een groot winkelcentrum, een bus- en metrostation, een theater en zorginstellingen. Dit alles trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Toch heeft het Hart van Zuid op dit moment niet de uitstraling van een centrum. De voorzieningen moeten beter met elkaar worden verbonden en er moet meer samenhang komen tussen de deelgebieden. De kwaliteit van de buitenruimte moet omhoog en er moet een centrale plek komen die alle wijken en bewoners op Zuid met elkaar bindt.

Met het Hart van Zuid wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de noodzakelijke sociaaleconomische ontwikkeling van Rotterdam Zuid. "We zetten in op jongeren, de nieuwe middenklasse van de toekomst, door het creëren van meer dan 4.000 banen. De investering in Hart van Zuid moeten zorgen dat bezoekers langer in het gebied verblijven, waardoor de omzet van het lokale ondernemers stijgt. De opgave is groot, maar we verwachten veel van de kennis en creativiteit van de markt,'' zegt Hamit Karakus, wethouder Ruimtelijke Ordening, Wonen, Vastgoed en Stedelijke Economie.

Publiek Private Samenwerking
Bij de uitvoering van het ambitieuze programma kiest de gemeente Rotterdam voor een Publiek-Private Samenwerking (PPS). Met een competitie in vorm van een openbare aanbesteding zoekt de gemeente één partner, al dan niet in de vorm van een samenwerking tussen verschillende bedrijven, om een langdurige samenwerking mee aan te gaan. In deze competitie selecteert de gemeente de beste partner met het beste plan.

In de competitie zitten onder meer:

- Een vernieuwd busstation;

- Een kunstenpand (een nieuw theater Zuidplein en bibliotheek);
- Een nieuw zwembad ter vervanging van het huidige Zwembad Charlois;
- Een internationaal congrescentrum;

- Het toekomstbestendig maken van de hallen van Ahoy

Om de inhoud en vorm van de competitie nader toe te lichten houdt de Gemeente Rotterdam een Industry Day op 26 september.

Betrokkenheid bewoners
De betrokkenheid en participatie van bewoners en ondernemers in het gebied is zeer belangrijk voor de gemeente. Zij worden dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen en kunnen zich nu al hiervoor aanmelden via de website www.hethartvanzuid.nl.

Ook wordt voor bewoners en ondernemers in het gebied een informatieavond gehouden op woensdag 21 september, van 16.30 tot 20.00 uur, in het deelgemeentekantoor Charlois, Waalhavenzaal (ingang achterzijde, Gooilandsingel).

Aanvullende informatie

Meer informatie op www.hethartvanzuid.nl.