Gemeente Zutphen

minisymposium over laaggeletterdheid

De Graafschap Bibliotheken, ROC Aventus, Praktijkonderwijs Zutphen, Delta en Het Plein (gemeenten Zutphen en Lochem) slaan de handen ineen om analfabetisme en laaggeletterdheid aan te pakken. Om te beginnen organiseren de vijf organisaties een minisymposium in Het Plein tijdens de landelijke `Week van de Alfabetisering, op woensdag 7 september om 15.30 uur.

Bijeenkomst voor bedrijven en instellingen
Tijdens het minisymposium vertellen ambassadeurs (ex-laaggeletterden) hun verhaal en informeren vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties over hun aanpak. Daarbij steekt de organisatie vooral in op werkgevers en organisaties uit Lochem en Zutphen, omdat laaggeletterdheid met name mensen treft die een baan hebben of juist op zoek zijn naar een baan.

Structureel aanpakken
De bijeenkomst is de start van een langdurige en structurele aanpak van laaggeletterdheid in Lochem en Zutphen. In het verlengde van de bijeenkomst start het Plein dit najaar met het trainen van medewerkers in het herkennen van laaggeletterdheid onder cliënten, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt en in de samenleving te vergroten. Bij het ROC Aventus begint de cursus `Lezen en schrijven' voor mensen die daar moeite mee hebben.

Tien procent inwoners leest of schrijft slecht
In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen mensen `laaggeletterd'. Dat betekent dat
bijna 10 procent van de inwoners moeite heeft met lezen en schrijven, waardoor zij minder goed mee kunnen komen op het werk of in het dagelijks leven. Laaggeletterdheid komt bovendien niet alleen voor onder volwassenen, ook kinderen en jongeren kunnen er door in hun ontwikkelingworden geremd.

Lees meer over laaggeletterdheid op www.weekvandealfabetisering.nl. Voor meer informatie over het minisymposium of de trainingen dit najaar kunt u contact opnemen met de heer Bartho van Wel van Het Plein (telefoon (0575) 59 57 88 of b.vanwel@zutphen.nl) of met mevrouw Ine Kamp van Graafschap Bibliotheken (telefoon (06) 1020 0497 of ine.kamp@graafschapbibliotheken.nl)