D66

woensdag 7 september 2011

Opstelten stemt in met onderzoek naar sektes

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stemt in met het voorstel van de Tweede Kamer voor een onderzoek naar sektes in Nederland. Dagblad Metro meldt vandaag dat D66-Kamerlid Magda Berndsen zo'n onderzoek noodzakelijk vindt. Ook andere partijen zoals PvdA en SP willen inzicht krijgen in de huidige stand van zaken rondom sektes. "Wij krijgen signalen van gevaarlijke sektarische activiteiten, maar de overheid weet niet precies wat er aan de hand is. Als er illegale praktijken plaatsvinden waarvan geen aangifte wordt gedaan, is het moeilijk om misstanden te voorkomen," aldus Berndsen.

Sektarische activiteiten

Hoeveel sektes er in Nederland zijn, is niet bekend. Het laatste onderzoek is van 1980. Maar in de afgelopen dertig jaar hebben opmerkelijke incidenten plaats gevonden, zoals de gifgas-aanval van de Aoum sekte in de Japanse metro en zeventig rituele zelfmoorden bij de Orde van de Zonnetempel. De uitzending Undercover in Nederland van SBS6 liet begin dit jaar de praktijken van de in Nederland actieve sekte Miracle of Love zien. Volgens de reportage moeten leden van de organisatie na psychologisch-intensieve dagen afstand doen van hun bezittingen en eigen identiteit.

Hersenspoeling

De aantasting van iemands mentale integriteit is niet strafbaar in Nederland. Uit een onderzoek naar de huidige praktijken van sektes zou kunnen blijken of eventuele maatregelen om hersenspoelen tegen te gaan nodig zijn. Berndsen: "Je bent vrij je aan te sluiten bij een beweging of groepering, de regels van die groep te accepteren, ernaar te leven en te handelen. Maar we moeten erop letten dat de keuzevrijheid van mensen niet wordt ontnomen door schadelijke mentale manipulatie." Hersenspoeling is in andere landen wel strafbaar. In Frankrijk en België geldt bijvoorbeeld een verbod op mentale destabilisatie.