Nieuws

Nieuw medicijn verlaagt cholesterol aanzienlijk

woensdag 7 september 2011

Het nieuwe medicijn mipomersen verlaagt het slechte LDL-cholesterol van patiënten aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek van Maartje Visser. Zij promoveert op 7 september aan de Universiteit van Amsterdam.

"LDL-cholesterol is heel goed in het binnendringen van de bloedvatwand. Daar hoopt het zich op en op die manier vormt zich een plaque. Als er een stukje van zo'n plaque afbreekt, kan dat bloedvaten elders in het lichaam verstoppen. Daarom wordt LDL-cholesterol ook wel slecht cholesterol genoemd", legt Visser uit.

Vrachtwagen

Om in de bloedvatwand terecht te komen, heeft LDL-cholesterol het eiwit apoB nodig. Visser: " ApoB is een soort vrachtwagentje dat het LDL-cholesterol en andere slechte cholesteroldeeltjes vanuit de lever naar de bloedvatwand transporteert. Mipomersen zet een rem op die vrachtwagenfunctie van apoB door de aanmaak van het eiwit in de lever te onderdrukken."

Visser testte het nieuwe medicijn op patiënten die onvoldoende baat hebben bij de huidige cholesterolverlagende middelen (statines) of daar niet goed tegen kunnen. "Uit de eerste resultaten blijkt dat mipomersen het LDL-cholesterol van deze patiënten aanzienlijk verlaagt. Er is nog geen directe vergelijking gemaakt met statines, maar als je studies naast elkaar legt lijkt het erop dat beide medicijnen het cholesterol ongeveer even sterk verlagen."

Lange termijn

Tijdens het onderzoek kwam ook een aantal bijwerkingen van het nieuwe medicijn aan het licht. Visser: "De meeste patiënten hadden na een injectie met mipomersen eventjes last van huidirritatie of griepachtige verschijnselen. Zulke reacties treden wel vaker op na een injectie en zijn voor veel mensen geen reden om het middel niet te gebruiken.

Wat ook regelmatig voorkomt is een verstoring van de stofwisseling in de lever. Hierdoor kan de lever bijvoorbeeld gaan vervetten. Wij zagen in onze studie dat de effecten op de lever verdwenen zodra patiënten met mipomersen stopten. Maar of het medicijn bij langdurig gebruik schade aanricht in de lever is nog niet bekend. De lange termijn studies lopen nog en we wachten met smart op de resultaten."

Mochten er uit die lange termijn studies geen onverwachte resultaten naar voren komen, dan verwacht Visser dat mipomersen binnen een aantal jaar beschikbaar is als aanvulling op statines.

In november presenteert Maartje Visser haar onderzoek naar mipomersen tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association.