GroenLinks Grote tekst

GroenLinks blij met eerste grote stap naar sterke euro

Woensdag 7 september 2011, 14:57u - Bruno Braakhuis
* euro

* Europese Unie

* Financïele crisis en Europa

GroenLinks is blij met de eerste grote stap die het kabinet aankondigt om de stabiliteit van de Europese Monetaire Unie in de toekomst te versterken. Vandaag verklaarde Rutte zich in te gaan zetten in Europa voor een Eurocommissaris die in kan grijpen wanneer landen de euro in gevaar brengen. Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan de motie van GroenLinks en D66 om een visie te ontwikkelen op de stabiliteit van de euro.

Fractievoorzitter Jolande Sap: "Eindelijk sluit premier Rutte zich aan bij het pleidooi van GroenLinks voor een sterker Europa. Er is een politieke macht nodig in Europa die het mandaat krijgt om daadkrachtig op te treden als het moet. Het is goed dat Nederland zich gaat inzetten voor een Eurocommissaris van Financiën."

GroenLinks heeft in de verscheidene debatten over de Europese schuldencrisis aangedrongen op een minister van Financiën die onafhankelijk van de vergadering van Regeringsleiders daadkrachtig kan ingrijpen.

"Het was niet verstandig om problemen met de euro over te laten aan 17 regeringsleiders. Dat hebben we gezien met de schimmige deal tussen Finland en Griekenland deze zomer", aldus financieel woordvoerder Bruno Braakhuis.

GroenLinks mist nog wel een aantal lange termijn maatregelen in de kabinetsvoorstellen om problemen in de toekomst te voorkomen. Zo is het van belang dat grote fiscale verschillen en verschillen in concurrentiekracht van de lidstaten gelijk worden getrokken. Dat is nodig om de monetaire unie sterk te maken.

Braakhuis gaat zich de komende tijd hiervoor in de Kamer inzetten.