ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Incident DigiNotar - update 7 september

7 sep 2011 om 14:09

Gedurende de afgelopen dagen zijn er veel berichten verschenen over de situatie rond DigiNotar. Met het oog op een juist beeld van de stand van zaken houdt ICT~Office u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Update Microsoft

Microsoft heeft wereldwijd een automatische softwareupdate doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de certificaten van DigiNotar als onbetrouwbaar worden aangemerkt. Op nadrukkelijk verzoek van de Nederlandse overheid heeft Microsoft besloten om voor Nederland de geplande update vooralsnog niet automatisch uit te voeren zodat overheden, organisaties en bedrijven de tijd hebben om de DigiNotar-certificaten te vervangen.

Partijen die de wens hebben deze softwareupdate zelfstandig uit te voeren, kunnen via Windows Update handmatig de update installeren of een stappenplan volgen dat Microsoft beschikbaar heeft gesteld op www.microsoft.nl.

Het is niet de vraag òf de update geïnstalleerd moet worden, maar wànneer de update geïnstalleerd moet worden. Dit is afhankelijk van de vraag of een systeem of website DigiNotar-certificaten gebruikt. Het is raadzaam om bij de eigenaar van het systeem of de website na te vragen of er DigiNotar-certificaten gebruikt worden. Afhankelijk hiervan kan iedere gebruiker of systeembeheerder beoordelen wanneer de update geïnstalleerd moet worden.

Dinsdag 13 september wordt de update automatisch doorgevoerd.

Meer informatie

Klik hier voor een factsheet met de ontwikkelingen rondom DigiNotar
Zie het origineel

Een overzicht van de aanpak van de overheid, de brief aan de Tweede Kamer van de ministers Donner en Opstelten en het onderzoeksrapport naar het incident vindt u op deze website.