Gemeente Vlaardingen



-

Museum Vlaardingen krijgt duidelijkheid van B&W

07-09-2011 |

Museum Vlaardingen heeft vandaag duidelijkheid gekregen van het college van burgemeester en wethouders over de hoogte van het subsidiebedrag. Zoals in het coalitieakkoord is opgenomen, ontvangt het museum maximaal een subsidie van EUR 400.000,- - euro voor de jaarlijkse exploitatie van het museum. De subsidie is hiermee ten opzichte van voorgaande jaren 10% (=EUR40.000) gekort. De gemeenteraad neemt uiteindelijk het definitieve besluit over de hoogte van het subsidiebedrag bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad.

Financiën
Fonds Schiedam Vlaardingen is na jarenlang vooroverleg met het museum de grote aanjager geweest van het realiseren van een nieuw museum. In een vroegtijdig stadium heeft het Fonds 4 miljoen euro ter beschikking gesteld. De gemeenteraad heeft een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwbouwplannen van het museum aan de Westhavenkade. In een later stadium heeft het Fonds nog eens EUR 750.000,-- euro via de Stichting Stadsherstel ter beschikking gesteld voor de renovatie van het pand Westhavenkade 53-54. Het Museum kan nu verder aan de slag met de sponsors.

Samenwerking
De gemeente heeft het complex van Warmelo & Van der Drift aangekocht. Op een deel van dit terrein komt de nieuwbouw van het museum. Dit terrein komt in 2013 beschikbaar. Het museum stelt de nieuwbouwplannen op. De nieuwbouw wordt gerealiseerd binnen de beschikbare financiële middelen. Het museumbestuur start pas met de nieuwbouw wanneer de benodigde investeringen volledig zijn gedekt uit schenkingen en sponsorgelden.

Belang voor de stad
Het college is overtuigd van het belang van een vernieuwd museum voor de stad. In- en externe onderzoeken door Museum Vlaardingen en het college alsmede de publieke opinie hebben het college overtuigd van het belang van een vernieuwd cultuurhistorisch museum voor de stad en de regio. De uitbreiding en het nieuwe museumconcept zullen een belangrijke impuls geven aan de revitalisering van de binnenstad.

Onderzoek levensvatbaarheid
Het college van burgemeester en wethouders heeft Bureau Berenschot de opdracht gegeven om de levensvatbaarheid van het museum te toetsen op de volgende punten: maatschappelijke behoefte, marktpotentie, uitvoerbaarheid en exploitatie. De eerste drie punten heeft Berenschot onderschreven. Op het gebied van de exploitatie prognotiseert Berenschot een verlies in de exploitatie gebaseerd op rente en afschrijvingslasten door het moeten aangaan van leningen. Het museum is zich ten volle bewust van deze veronderstelling. Echter het museum zal slechts starten met de bouw wanneer alle middelen beschikbaar zijn en leent dus geen geld.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000