Politiebond ACP

Spannende week voor Pensioenakkoord

Het Pensioenakkoord gaat een spannende week in. Zo besluit de Federatieraad van de FNV komende maandag (12 september) of ze wel of niet instemt met de overeenkomst. De ACP heeft zich in juni al uitgesproken tegen het akkoord. In de zomer van 2010 nam de ACP eenzelfde standpunt in over een voorloper van de huidige overeenkomst. "Het wordt spannend wat de FNV gaat doen. Als ACP zien wij graag dat er opnieuw gaat worden onderhandeld, zodat er kan worden gewerkt aan een beter en breder gedragen akkoord", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

De ACP wil een nieuw akkoord waardoor mensen met een zwaar (en risicovol) beroep eerder kunnen stoppen met werken en waarin de risico's eerlijk worden verdeeld tussen werkgevers en werknemers. "Daarnaast willen we ook breder kijken. Uiteindelijk gaat het om de verdeling van de kosten van de vergrijzing en de kredietcrisis. Hierdoor staan niet alleen de pensioenen onder druk. Ook mensen met een arbeidsbeperking worden hard getroffen. Tegelijkertijd kunnen topbestuurders en financiële instellingen op de oude voet verder gaan en blijft de hypotheekrenteaftrek ongewijzigd. Juist van mensen met hoge inkomens mag nu een extra bijdrage worden gevraagd."

`Nee, tenzij'

De ACP heeft `nee, tenzij' gezegd tegen het Pensioenakkoord. Het huidige akkoord is een uitwerking van het Pensioenakkoord 2010. De ACP was in 2010 als één van de weinige bonden tegen dat akkoord. In het Pensioenakkoord 2011 werden de nadelen van het akkoord uit 2010 duidelijker zichtbaar. Dit heeft ertoe geleid dat meer bonden, zoals FNV Bondgenoten en De Unie, zich verzetten tegen het pensioenakkoord.

De vakcentrale CNV, waarbinnen alleen de ACP en de ACOM tegenstander waren, heeft inmiddels ingestemd met het akkoord, maar wel onder een aantal voorwaarden. Zo vindt ook het CNV dat vervroegde uittreding voor mensen met zware beroepen en een groot aantal dienstjaren mogelijk moet blijven.

Meer informatie: zie onderstaande nieuwslinks & downloads
---

07/09/11 11:18

---

Gerelateerd nieuws
ACP over pensioenakkoord: `Nee, tenzij' - 23-06-2011 10:49 ACP: NEE tegen onderhandelaarsakkoord AOW/pensioen - 12-07-2010 13:58

Bestanden:
ACP_Actueel_Pensioenakkoord_27062011.pdf150 K
Zie het origineel