Gemeente Boekel


Zicht Primair Onderwijs, Openbaar Onderwijs Groep (OOG), Fides Kinderopvang en Stichtingen Peuterspeelzaalwerk onderzoeken samenwerkingsmogelijkheden

Zicht, OOG, Fides, de Stichting Peuterspeelzalen Boekel zijn door de gemeente Boekel uitgenodigd om samen te onderzoeken op welke wijze het beste vorm gegeven kan worden aan Integrale Kindcentra (IKC).

Een IKC moet in de nabije toekomst dé organisatie worden waar kinderen van 0 tot 12 worden opgevangen en onderwijs kunnen genieten. Het verenigt daarom de functies van basisschool, peuterspeelzaal en kinderopvangorganisatie.

Onderzocht wordt welke onderlinge samenwerkingsvorm nodig is om te komen tot flexibele vraaggerichte kindcentra waarbinnen zowel het niveau van de leeropbrengsten als het welbevinden van de kinderen tijdens het verblijf in de centra gegarandeerd zijn.

Het initiatief voor dit onderzoek komt voort uit de wet OKE. Deze wet geeft gemeenten de verantwoordelijkheid initiatieven te ontplooien die ertoe leiden dat de toegankelijkheid van peuterspeelzaalwerk wordt vergroot. Daardoor krijgen programmaâs in het kader van vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) een zo groot mogelijk bereik.

De zorg voor een ononderbroken leerlijn van 0 tot 12 en de wens om voor elke kern binnen de gemeente een IKC haalbaar te maken vraagt om een nadrukkelijke betrokkenheid van het basisonderwijs in dit proces.Â

Omdat in Gemert-Bakel een vergelijkbaar proces gaande is, met voor een groot deel dezelfde partners, richt het onderzoek zich tevens op de gemeente Gemert-Bakel.