Gemeente Almere

Landelijke actiedag aanpak georganiseerde hennepteelt

07-09-2011

Dinsdag 6 sptember vonden in het hele land acties plaats tegen de georganiseerde hennepteelt. Ook in Almere. Een team met specialisten van politie, gemeente en energiebedrijf Liander NV. betrad drie huizen. Er zijn twee hennepkwekerijen in Almere gevonden en is er onder andere beslag gelegd op een auto en audiovisuele middelen.

De landelijke actiedag aanpak georganiseerde hennepteelt staat niet op zichzelf. Almere voert al jaren een actief beleid voor de aanpak van hennepkwekerijen. De samenwerking tussen onder andere politie, openbaar ministerie, woningcorporaties, Liander en gemeente Almere is vastgelegd in het `hennepconvenant'.

De samenwerking leidde in 2009 tot het ontmantelen van 100 hennepkwekerijen en in 2010 tot 102. Tot 31 augustus 2011 staat de teller op 44 ontruimingen. Het doel van het hennepconvenant is de kwekerijen op te sporen en de teler en de organisatie erachter hard te treffen.

Maatregelen

De betrokken partijen hebben bij het ontmantelen van een hennepkwekerij ieder hun eigen rol. Zo heeft de politie de operationele regie en vervolgt het openbaar ministerie de verdachten. De belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de belastingdienst zijn opgegeven. Is dit niet het geval dan moet alsnog belasting en een boete worden betaald. De nutsvoorzieningen ontmantelen de veelal illegaal afgetapte stroom en berekenen de gestolen stroomhoeveelheden. De woningcorporaties zeggen de huur op en laten de woning ontruimen als dit nodig is. Op last van de burgemeester kunnen zelfs koopwoningen voor een bepaalde periode gesloten worden. Heeft u overlast van drugshandel of vermoedt u dat er bij u in de buurt drugs verhandeld wordt? Bel de politie via 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000.

Pagina('s)


* Veilig