Raad van State


woensdag 7 september 2011
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Alphen-Chaam van het bestemmingsplan 'Kom Alphen-Chaam'. Het plangebied heeft betrekking op nagenoeg de hele bebouwde kom van Alphen. Een boekhoudbureau wil onder meer bij zijn kantoorpand een bedrijfswoning kunnen bouwen. Het bestemmingsplan maakt dit niet mogelijk. Een veehouder is bang dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt door twee woningen die aan de Goedentijd/Beukenlaan mogelijk worden gemaakt. De woningen liggen in de stankcirkel van zijn veehouderij. Sportcentrum de Boogaerd B.V. wil op de huidige plek van het centrum woningbouw kunnen realiseren, omdat het onontkoombaar zou zijn dat het centrum failliet gaat. Hij vindt dat het plan die mogelijkheid moet bieden. (zaaknummer 201002481/1)

14.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft opgelegd aan een zand- en grindhandel in Gieten vanwege bepaalde werkzaamheden bij de zandwinlocatie Uiterburen. Volgens het provinciebestuur heeft de zand- en grindhandel in strijd met de ontgrondingenvergunning buiten de grenzen van het aangewezen gebied afgegraven. Het provinciebestuur wil dat het bedrijf herstelwerkzaamheden aan de oevers verricht. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en verzoekt de Raad van State, in afwachting van de behandeling van zijn bezwaar door het provinciebestuur, de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201107719/1)

15.30 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend voor het ontgronden van de zandwinplas Berkendonk. Het provinciebestuur wil het gebied veranderen in een recreatiegebied. Ook komt het voetbalstadion van Helmond Sport waarschijnlijk op de plek van het zanddepot te liggen. Een omwonende wil niet dat het recreatiegebied er komt en verzoekt de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010568/3)