Gemeente Oldebroek


Open Monumentendag Oldebroek

Op zaterdag 10 september 2011 staat ook de gemeente Oldebroek in het teken van de Open Monumentendag. Het landelijke thema van dit jaar is `Nieuw gebruik - Oud Gebouw'. Tijdens deze dag zijn er verschillende activiteiten. Het Comité Open Monumentendag Oldebroek organiseert de activiteiten en waar mogelijk ondersteunt de gemeente Oldebroek.

Geitenkeuring bij Boerderijmuseum
Tijdens de open monumentendag kan iedereen deelnemen aan allerlei activiteiten. Het Boerderijmuseum De Bovenstreek is gratis toegankelijk. Net als voorgaande jaren wordt er een geitenkeuring georganiseerd. Speciaal voor de jeugd worden er activiteiten georganiseerd voor het verzorgen van pony's en het houden van bijen. Meer informatie over de activiteiten in het boerderijmuseum staat op www.museumoldebroek.nl.

Openstelling monumenten
Vier monumenten zijn geopend op 10 september:
Boerderijmuseum De Bovenstreek, Bovenstraatweg 10a in Oldebroek; Het oude Luctor et Emergo gebouw, Mheneweg Noord 1 in Oldebroek; De boerderij van Wijngoed Morren, Oostendorperstraatweg 65 in Oosterwolde; Boerderij, Zuiderzeestraatweg 238 in Oldebroek.

De 100-jarige gerestaureerde boerderij aan De Steeg 2 te Wezep is ook geopend, dit is echter geen officieel gemeentelijk monument. De landgoederen IJsselvliedt en Morren zijn ook toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Op de website van de gemeente Oldebroek is meer informatie te vinden over de monumenten. Dat kan via de knoppen 'Wonen' en dan 'Monumenten' op www.oldebroek.nl. De gemeente Oldebroek heeft in het totaal 42 gemeentelijke monumenten en 19 rijksmonumenten. Hopelijk volgen meer monumenteigenaren in komende jaren het goede voorbeeld van de eigenaren van opengestelde monumenten. Bij het Boerderijmuseum liggen fiets- , auto- en wandelroutes klaar langs de monumenten in onze gemeente.

Landelijke Open Monumentendag
De landelijke open monumentendag wordt ieder jaar gehouden in september. In vele gemeenten organiseren diverse comités allerlei activiteiten om het cultuurhistorisch erfgoed aan het publiek bekend te maken.