Hogeschool van Utrecht
6 September 2011
Hogeschool Utrecht en musea geven Inuit inkijk eigen verleden
Het lectoraat Crossmedia Business van Hogeschool Utrecht maakt het voor de Groenlandse Inuit bevolking mogelijk een inkijk te nemen in hun eigen geschiedenis. Voor het project Roots 2 Share heeft het lectoraat in samenwerking met Museon en het Museum Volkenkunde een applicatie ontwikkeld. Hiermee wordt het voor musea mogelijk om cultureel erfgoed te delen met de oorspronkelijke bevolking. Met het live gaan van de allereerste website in de Oost-Groenlandse taal, www.roots2share.gl wordt uiteindelijk een collectie van 8.000 foto's van oud- conservator en sociaal geograaf Gerti Nooter en zijn vrouw Noortje beschikbaar gesteld voor de Groenlanders. Nooter verzamelde de collectie tijdens zijn bevlogen en uitgebreide veldwerk in met name Oost-Groenland gedurende de jaren '65 tot '90.
Van archieffoto's naar digitaal erfgoedforum
Het lectoraat heeft de ervaring uit een eerder ontwikkelde applicatie www.ikweetwatditis.nl toegepast. Inuit kunnen via de site foto`s bekijken en verrijken met persoonlijke informatie. Aan elke foto kunnen verhalen worden toegevoegd en iedereen kan reageren op andermans aanvullingen. 'Digital storytelling' dus. Foto`s zijn een geweldig middel om met elkaar te praten over vroeger en nu. Zo kan de website van Roots 2 Share zich ontwikkelen tot een digitaal erfgoedforum; een plek waar mensen kunnen ontdekken, reageren en leren.
Door de actieve bijdrage van zowel de eigen bevolking als buitenstaanders wordt voorkomen dat in de komende jaren vele traditionele kennis verloren gaat. Zo halen jongeren in onderwijsprojecten verhalen op bij oudere Inuit, en voeren deze vervolgens in op het forum.
Op dit moment beschikken de Inuit nauwelijks over eigen beeldmateriaal. Zij zijn dan ook blij om te zien dat musea het cultureel erfgoed willen delen, en dat het zo goed bewaard is gebleven.
Roots 2 Share
Het Roots 2 Share project is een ambitieus en vernieuwend programma geïnitieerd door twee Nederlandse en twee Groenlandse musea; Museon, Museum Volkenkunde, Ammassalik Museum en National Museum Greenland. Zij hebben de handen ineen geslagen om cultureel erfgoed te delen met de bron. Niet alleen met de door Hogeschool Utrecht ontwikkelde applicatie, maar ook met uiteenlopende exposities in Nederland en Groenland, tentoonstellingen, symposia en jongerenevenementen.
Crossmedia Business
Het lectoraat Crossmedia Business doet toegepast onderzoek naar crossmediale ontwikkelingen en toepassingen in het www.crossmedialab.nl Dit lectoraat kent een brede focus en richt zich op crossmedia content voor de hele range van contentontwikkelaars, variërend van reclame en informatie, entertainment tot cultureel erfgoed. De projecten van het Crossmedialab hebben als visie het samenbrengen van onderzoeksinstellingen, kennisinstellingen en bedrijven/organisaties. Voorbeelden van projecten en activiteiten zijn o.a.Het Museum Kompas, The Mediabattle, LabTalks en de ontwikkeling van de Social Media Strategy Game.
Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een ondernemende kennisorganisatie waar meer dan 38.000 bachelor- en masterstudenten en ruim 3.400 medewerkers werken aan professionalisering van de beroepspraktijk. Hoogwaardig onderwijs en toegepast onderzoek vormen de kernactiviteiten van de organisatie. De HU is sterk verankerd in de regio én heeft landelijke en internationale samenwerkingspartners.
www.hu.nl