Gemeente Uithoorn

Nieuwe vergaderstructuur

De raad van de gemeente Uithoorn heeft besloten op andere manier te gaan vergaderen

De raad van de gemeente Uithoorn heeft besloten met ingang van september 2011 op een andere manier te gaan vergaderen. De belangrijkste wijzigingen zijn:


* het invoeren van hoorzittingen;

* het Informatief Beraad wordt een Informerend Debat;


* de raad neemt één keer per maand besluiten (was twee keer per maand).

Hiermee wil de raad de burgerparticipatie bevorderen en de vergaderingen als schouwspel voor het publiek aantrekkelijker maken.


- Hoorzittingen

Tot nu toe hield de raad alleen hoorzittingen bij de behandeling van bestemmingsplannen. In de nieuwe situatie kan de raad besluiten ook bij andere onderwerpen een hoorzitting te houden. Tijdens zo'n hoorzitting krijgen belanghebbenden en belangstellenden gelegenheid hun mening over een bepaald onderwerp aan de raad te geven en toe te lichten. Een hoorzitting biedt de betrokken inwoners een breder platform om hun mening kenbaar te maken dan het tot nu toe gehanteerde spreekrecht. Dat spreekrecht blijft overigens wel gehandhaafd tijdens het (nieuwe) Informerend Debat.


- Informerend Debat

Zoals in het vroegere Informatief Beraad al het geval was, kunnen raadsleden in het Informerend Debat toelichting vragen aan degene die een voorstel aan de raad heeft voorgelegd. Nieuw is dat de raadsleden ook elkaar kunnen bevragen op hun eerste indrukken over een voorstel. Hiermee wordt bereikt dat de raadsleden ook deze indrukken kunnen betrekken bij hun meningvorming in het uiteindelijke Politiek Debat.


- Eén besluitvormingsmoment per maand

In de oude situatie was elke twee weken een Politiek Debat met besluitvormingsmoment. Dit is in de nieuwe structuur beperkt tot één keer per maand.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de griffie telefoonnummer: 0297-516963 of e-mail griffie@uithoorn.nl

Laatst gewijzigd: 06 september 2011