Collegevoorstel
Openbaar
Onderwerp
Projectbesluit Stadscentrum Kerngebied I 1998-9 (Lange Hezelstraat 59)
Programma / Programmanummer BW-nummer
Ruimte & Cultuurhistorie / 1031
Portefeuillehouder
H. Kunst
Samenvatting Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr.
Op 21 december 2009 heeft mevrouw A. Janssen een bouwaanvraag ingediend voor het plaatsen van een (rokers)overkapping aan de achterzijde van het horecapand aan de Lange Hezelstraat 59 te Nijmegen. Binnen de voorschriften van het vigerende bestemmingsplan is het niet mogelijk om medewerking aan het verzoek te verlenen, omdat de overkapping ten dienste staat van het horecapand en wordt geplaatst binnen de bestemming "Woondoeleinden en lichte bedrijfsdoeleinden". Middels het onderhavige projectbesluit Stadscentrum Kerngebied I 1998 - 9 (Lange Hezelstraat 59) wordt het plaatsen van de (rokers)overkapping op het perceel planologisch mogelijk gemaakt.
Ter besluitvorming door het college
G230, Martijn-Floris Jansen, 2720
Datum ambtelijk voorstel
19 juli 2011
Registratienummer
11.0015847
Paraaf akkoord
Datum
Aan de Raad voor te stellen
1. Met toepassing van artikel 3.10 Wet ruimtelijke ordening een projectbesluit te nemen voor het plaatsen van een (rokers)overkapping aan de achterzijde van het horecapand aan de Lange Hezelstraat 59 conform de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO. 0268.PB4W9-VG01.gml met bijbehorende bestanden, waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van een ondergrond welke is ontleend aan de GBKN (PB49W24_GBKN20110112.dgn). 2. Geen exploitatieplan vast te stellen als bedoeld in artikel 6.12 Wro.
Leidinggevende M.A. Versleijen, G230
Programmamanager P. Oomens
Programmadirecteur B. Drummen
Ter besluitvorming door de Raad
Besluit B&W d.d. nummer: Bestuursagenda Paraaf akkoord Datum
Conform advies Aanhouden Anders, nl.
Gemeentesecretaris
Portefeuillehouder
collegevoorste 2 1l (2).doc
Collegevoorstel
Collegevoorstel
Openbaar
Onderwerp
Ontwerpbestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" en aanverwante besluiten
Programma / Programmanummer BW-nummer
Ruimte & Cultuurhistorie / 1031
Portefeuillehouder
J. van der Meer
Samenvatting Het voorontwerpbestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" heeft in de periode van 14 april tot en met 25 mei 2011 voor inspraak ter inzage gelegen. Op 18 en 27 april 2011 zijn goed bezochte inloopmomenten georganiseerd in Lent. De 16 ontvangen inspraakreacties zijn samen met de (voor)overlegreacties opgenomen in de Nota Inspraak en Overleg. Naar aanleiding van de ontvangen reacties is het bestemmingsplan op enkele onderdelen aangepast. Daarnaast is het bestemmingsplan ambtshalve op enkele punten aangepast. Het ontwerp bestemmingsplan is nu gereed voor de vaststellingsprocedure.
Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr.
G230, Etienne Waterval, 9101
Datum ambtelijk voorstel
9 augustus 2011
Registratienummer
11.0014290
Ter besluitvorming door het college
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
De bijgevoegde Nota "Inspraak en Overleg, bestemmingsplan Nijmegen Ruimte voor de Waal" (bijlage 1) vast te stellen; Het milieueffectrapport "Ruimte voor de Waal Nijmegen" (bijlage 2)te aanvaarden; de ontwerpstructuurvisie "Nijmegen 2010, partiële herziening Ruimte voor de Waal Nijmegen" vast te stellen (bijlage 3); het ontwerpbesluit hogere waarde Wet geluidhinder (bijlage 4) vast te stellen; het ontwerpbeeldkwaliteitsplan "Ruimte voor de Waal Nijmegen" vast te stellen (bijlage 5); het ontwerpbestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" (bijlage 6) vast te stellen; over te gaan tot publicatie en terinzagelegging van de hierboven genoemde besluiten, alsmede ingevolge het op 25 mei 2011 door de raad genomen coördinatiebesluit de ontwerpbesluiten op grond van Waterwet, Ontgrondingenwet, Natuurbeschermingswet 1998 en Floraen faunawet;
Paraaf akkoord M. Hustinx, G600
Datum
Leidinggevende M.A. Versleijen, G230
Programmamanager P. Oomens
Programmadirecteur B. Drummen
Zie vervolgblad
Alleen ter besluitvorming door het College
Besluit B&W d.d. nummer:
Conform advies Aanhouden Anders, nl.
Bestuursagenda
Paraaf akkoord
Datum
Gemeentesecretaris
Portefeuillehouder
Collegevoorstel 2 2.doc
Collegevoorstel
Vervolg beslispunten
8. Projectorganisatie opdracht te geven om nader onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden tot het gebruiken van versterkte muziek tijdens evenementen en de mogelijkheden van het gebruik (inclusief parkeren) van het evenemententerrein tijdens de Vierdaagse (langer dan zeven dagen aaneengesloten). 9. Indien deze mogelijkheden er zijn, dit op te nemen in een wijziging in de volgende fase (definitieve versie) van dit bestemmingsplan.
Collegevoorstel
2
1
Probleemstelling
Voor het project "Ruimte voor de Waal Nijmegen" is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld. Dit plan is op 5 april 2011 vastgesteld door het college van B&W. Het voorontwerpbestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" heeft in de periode van 14 april tot en met 25 mei 2011 voor inspraak ter inzage gelegen. Op 18 en 27 april 2011 zijn "inloopmomenten" georganiseerd in Lent, die door circa 60 belangstellenden zijn bezocht. Er zijn 16 schriftelijke inspraakreacties ontvangen. Het is nu aan het college van B&W om het ontwerpbestemmingsplan vast te stellen. Naast de vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) zijn besluiten op grond van een aantal andere wetten nodig. Met het Rijk is afgesproken dat het Rijk en de gemeente Nijmegen de procedures voor deze besluiten zullen coördineren op grond van de Wro. Hiertoe heeft de gemeenteraad op 25 mei 2011 besloten de gemeentelijke coördinatieregeling op grond van de Wro van toepassing te verkl
aren. Het ontwerpbestemmingsplan zal tezamen met de ontwerpbesluiten ten aanzien van Waterwet, Ontgrondingenwet, Natuurbeschermingswet 1998 en Flora- en faunawet ter inzage worden gelegd. Laatstgenoemde besluiten worden voorbereid en genomen door andere bij het project betrokken overheden (provincie Gelderland, ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie en Rijkswaterstaat). Vanwege de strakke planning hebben de Programmadirectie Ruimte voor de Rivier en de gemeente Nijmegen deze overheidsinstanties per formele brief van 11 juli 2011 verzocht hun ontwerpbesluiten uiterlijk 15 augustus 2011 aan te leveren.
bestemmingsplan (gemeente)
vergunning ontgrondingenwet (provincie)
vergunning natuurbeschermingswet (provincie en ministerie van EL&I)
projectplan voor ontheffing aanpassing flora- en faunawet rijkswaterstaatswerken (ministerie van EL&I) (rijkswaterstaat)
MER (gemeente)
partiële herziening structuurvisie (gemeente)
hogere grenswaarden voor (rail-) verkeerslawaai (gemeente)
2
Juridische aspecten
Bestemmingsplan De juridische procedure is geregeld in artikel 3.8, eerste lid, van de Wro. Daarbij wordt verwezen naar de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit houdt in dat het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage wordt gelegd, met de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen naar voren te brengen. MER De commissie m.e.r. wordt gevraagd haar toetsingsadvies uit te brengen over het MER. Dit is geregeld in artikel 7.26 van de Wet milieubeheer. Advisering door de commissie volgt na de inzagetermijn van zes weken. Eventueel binnengekomen zienswijzen worden doorgestuurd naar de commissie, zodat zij deze kan meenemen in haar advisering. De adviestermijn kan in dat geval met drie weken verlengd worden.
Collegevoorstel
Vervolgvel
3
Geluid Op grond van akoestisch onderzoek blijkt dat voor twee vervangende woningbouwlocaties ("compensatiekavels") een hogere waarde procedure op grond van de Wet Geluidhinder moet worden opgestart. Het ontwerpbesluit hogere waarde dient gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld en ter inzage te worden gelegd. Het ontwerpbesluit hogere waarde treft u derhalve aan in bijlage 4. Structuurvisie De gemeenteraad heeft op 2 juni 2010 de structuurvisie "Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030" vastgesteld. In de structuurvisie wordt het project dijkteruglegging diverse keren genoemd met tevens de opmerking dat de teksten en kaartmateriaal over dit onderwerp indicatief zijn. Omdat hier sprake kan zijn van "kaderstelling" als genoemd in artikel 7.2, tweede lid, van de Wet milieubeheer in samenhang met het Besluit M.e.r., kan er voor de structuurvisie een PlanMER-plicht aan de orde zijn. De structuurvisie wordt derhalve, uitsluitend op het onderdeel dijkteruglegging,
herzien. Het voor het bestemmingsplan opgestelde MER "Ruimte voor de Waal Nijmegen" wordt ook van toepassing verklaard op de structuurvisie Nijmegen 2010. Crisis- en herstelwet Daarnaast is op het project de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. In het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet, tweede tranche, is besloten dat alle projecten ter uitvoering van de Planologische Kernbeslissing "Ruimte voor de Rivier" onder de Crisis- en herstelwet vallen. Gezien het grote maatschappelijke belang van de projecten is een snelle realisatie wenselijk. Het van toepassing zijn van de Chw betekent onder andere dat in geval van een beroep de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak dient te doen.
3 Doelstelling
Het ontwerpbestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" en het bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarde Wet geluidhinder vast te stellen en ter inzage te leggen. De Nota "Inspraak en Overleg, bestemmingsplan Nijmegen Ruimte voor de Waal" vast te stellen en aan insprekers toe te zenden. Tevens worden alle ontwerpbesluiten alsmede het MER ter inzage gelegd. Het MER wordt ter advisering toegezonden aan de commissie m.e.r.
4 Argumenten
Sinds de hoogwaterstanden in de jaren '90 is de aandacht voor veiligheid langs de grote rivieren toegenomen. Dit heeft onder meer geresulteerd in de planologische kernbeslissing (PKB) "Ruimte voor de Rivier". In deze PKB is een maatregelenpakket opgenomen dat er op is gericht de veiligheid langs de grote rivieren te vergroten, onder andere door middel van het toepassen van nevengeulen, dijkverleggingen etc. De gemeente Nijmegen heeft in de Waal te maken met een "flessenhalsproblematiek" en het gemeentelijk beleid is dan ook mede gericht op een goed kwantitatief waterbeheer. Het bestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" biedt een oplossing voor de flessenhalsproblematiek en maakt waterstandverlaging mogelijk. De huidige primaire waterkering wordt teruggelegd. De nieuwe waterkering komt tussen de Spoorbrug en het Wijnfort en zal uit twee delen bestaan: een stenen kade tussen de Spoorbrug en de Waalbrug en een groene dijk ten oosten van de Waalbrug. Ten oosten van De Stelt sluit
de nieuwe waterkering weer aan op de huidige Bemmelse dijk.
Collegevoorstel
Vervolgvel
4
De Oosterhoutsedijk ten westen van de spoorbrug blijft gehandhaafd. Ook een groot deel van de huidige rivierdijk in Veur Lent blijft behouden, zij het dat deze zijn functie als hoofdwaterkering verliest. De inspraakreacties op het voorontwerpbestemmingsplan zijn samen met de (voor)overlegreacties opgenomen in de Nota "Inspraak en Overleg, bestemmingsplan Nijmegen Ruimte voor de Waal" (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de ontvangen reacties is het bestemmingsplan op enkele onderdelen aangepast. Daarnaast is het bestemmingsplan ambtshalve op enkele punten aangepast. Enkele belangrijke wijzigingen betreffen het opnemen van de westelijke Parmasingel in het plan, de verlegging van de (binnendijkse) watersingel, de aanpassing van de westelijke uitstroomopening en het toevoegen van de uitwerking van de waterkering in de bijlage bij het bestemmingsplan. De verlegging van de watersingel heeft plaatsgevonden in samenspraak met de GEM Waalsprong en tevens het waterschap Rivierenland. Voort
s zijn er op de verbeelding wijzigingen aangebracht in de tracés van de Promenadebrug en de Citadelbrug. Voor een overzicht van de ambtelijke aanpassingen ten opzichte van het voorontwerpplan wordt verwezen naar bijlage 7.
5 Klimaat
Het project "Ruimte voor de Waal Nijmegen" is er als geheel op gericht om hoogwaterpieken, als gevolg van klimaatverandering op te vangen. Het bestemmingsplan "Nijmegen Ruimte voor de Waal" maakt de uitvoering van het project "Ruimte voor de Waal Nijmegen" in juridisch-planologisch opzicht mogelijk.
6 Financiën
In de toelichting van het bestemmingsplan is ingegaan op de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Dit voorstel heeft geen budgettaire consequenties voor de begroting. De kosten van de ingreep ( 358 miljoen) komen voor rekening van het rijk. Daar waar bouwplannen (tijdelijke horeca, "compensatiekavels") in het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt, is sprake van ofwel gemeentelijk eigendom ofwel afgesloten anterieure overeenkomsten in de zin van de Wro. Noodzakelijk kostenverhaal is dus verzekerd.
7 Communicatie
Op 16 mei 2011 is het voorontwerpbestemmingsplan gepresenteerd aan een delegatie van de gemeenteraad. De terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en het hogere waarde besluit Wet geluidhinder en de overige eerder genoemde ontwerpbesluiten zal vanaf 1 september 2011 gedurende zes weken plaatsvinden en op de gebruikelijke wijze bekend worden gemaakt in De Brug, de Staatscourant, De Gelderlander en op de gemeentelijke website. Daarnaast zal het bestemmingsplan aan de landelijke site ruimtelijkeplannen.nl (RO-online) worden aangeboden. Diegenen die een inspraakreactie hebben ingediend krijgen na besluitvorming door het college van B&W de inspraaknota toegestuurd en worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de terinzagelegging. Ook de overlegpartners zullen op de hoogte worden gesteld.
Collegevoorstel
Vervolgvel
5
Het milieueffectenrapport wordt ter advisering toegestuurd aan de commissie m.e.r.
8 Uitvoering en evaluatie
Er heeft afstemming plaatsgevonden met andere bevoegde gezagen inzake de vaststelling van de eerder genoemde ontwerpbesluiten.
9 Risico
Het risico dat een bestemmingsplan met zich kan brengen, is planschade. Het rijk kent een apart schadeloket voor planschade als gevolg van Ruimte voor de Rivier projecten. Hiermee is het planschaderisico doorgeschoven naar het rijk.
Bijlage(n):
1. Nota Inspraak en Overleg, bestemmingsplan Nijmegen Ruimte voor de Waal 2. Milieueffectenrapport 3. Structuurvisie Nijmegen 2010 4. Ontwerpbesluit Hogere Waarde(n) 5. Ruimte voor de Waal; Beeldkwaliteitsplan 6. Ontwerpbestemmingsplan + kaart 7. Nota van ambtshalve wijzigingen (ontwerp)bestemmingsplan
Gemeente Nijmegen