Gemeente Nijmegen

Vijf thema's maken Nijmeegse geschiedenis zichtbaar


06/09/2011

De Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Vrede van Nijmegen, het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw en de periode van WOII en wederopbouw zijn de vijf periodes die Nijmegen meer voor het voetlicht wil brengen via visualisatieprojecten en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. In het Masterplan Verleden Verbeeld en het bijbehorende projectenoverzicht staan per periode de plannen voor de jaren 2011-2014 beschreven. Het masterplan is niet alleen bedoeld als inventarisatie van de mogelijkheden. De gemeente hoopt met het plan ook andere partijen te inspireren om (eventueel in samenwerking met de gemeente) het verleden van Nijmegen zichtbaar en beleefbaar te maken.

Nijmegen heeft, als oudste stad van Nederland, een rijke geschiedenis. Veel daarvan is echter niet (meer) zichtbaar. Om die geschiedenis beter zichtbaar te maken zijn onder de noemer Verleden Verbeeld de afgelopen jaren verschillende activiteiten en visualisatieprojecten uitgevoerd en is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel geopend. In het nieuwe Masterplan worden nu per periode de kansen en de mogelijkheden beschreven. In het bijbehorende projectenoverzicht worden de concrete acties voor het komende jaar op een rijtje gezet.

Mogelijkheden om het Romeinse verleden zichtbaar te maken liggen onder andere op het Kops Plateau waar een commandantswoning heeft gelegen en in Nijmegen West waar de resten van Ulpia Noviomagus zijn teruggevonden. Verder bieden de Bataafs/Romeinse nederzettingen in de Waalsprong en het uitgebreide Romeinse wegennetwerk in Nijmegen mogelijkheden voor het zichtbaar maken van het Romeinse verleden. Kansen om de Middeleeuwen beter voor het voetlicht te brengen liggen op het Valkhof, maar ook in het beter ontsluiten van Middeleeuwse gebouwen zoals de Waag en de Latijnse School. Ook het zichtbaar maken van de vestingwerken biedt mogelijkheden om het Middeleeuwse Nijmegen te beleven. De Vrede van Nijmegen kan onder de aandacht worden gebracht in Museum het Valkhof waar een speciale zaal is ingericht maar ook in de publiciteit rondom het uitreiken van de Vrede van Nijmegenpenning. De 19e eeuwse schil, die genomineerd is om rijksbeschermd stadsgezicht te worden, de singels en stadsparken maar ook de oude industriepanden bieden aanknopingspunten voor de periode eind 19e /begin 20e eeuw. De periode van de Tweede Wereldoorlog tenslotte, kan zichtbaar gemaakt worden door het laten zien van de brandgrens van het bombardement of bijvoorbeeld door het plaatsen van kijkvensters met beelden van bombardement en wederopbouw.

Het zichtbaar maken van het verleden aan de hand van thema's sluit aan bij de uitkomsten van een publieksonderzoek wat onlangs gehouden is onder het stadpanel. In dit onderzoek werden de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Vrede van Nijmegen en de periode van WOII genoemd. Hieraan is nog de periode van de eind 19e/begin 20e eeuw toegevoegd vanwege de enorme ontwikkeling die Nijmegen in die periode heeft doorgemaakt. Het publieksonderzoek wordt de komende jaren nog twee keer herhaald om het effect van het beleid te meten en de plannen eventueel bij te stellen.