Productie PV-modules in 2010 meer dan verdubbeld
Brussel / Petten, 20110906 -- De productie van fotovoltaïsche (PV) modules is in 2010 meer dan verdubbeld met een wereldwijde productievolume van 23,5 gigawatt (GW). Sinds 1990 is de productie van PV-modules zelfs meer dan vijfhonderdvoudig gestegen van 46 megawatt (MW) tot 23,5 gigawatt (GW) in 2010. Dit maakt de productie van zonnecellen één van de snelst groeiende sectoren op dit moment.
Dit staat te lezen in de tiende editie van het PV Status Report van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) dat 5 september verscheen. In 2010 is de productie van zonnecellen meer dan verdubbeld, voornamelijk ten gevolge van een grote toename in Europa. Het marktvolume van nieuw geïnstalleerde PV-installaties in 2010 varieert , afhankelijk van de schattingen, tussen de zeventien en negentien GW. Dit betreft de netgekoppelde PV-markt, omdat er geen betrouwbare schattingen beschikbaar zijn voor de niet netgekoppelde markt. Het GCO-rapport toont aan dat met een cumulatieve geïnstalleerde capaciteit van meer dan 29 GW, de Europese Unie voorop loopt in PV-installaties. Tegen het einde van 2010 leverden de Europese PV-installaties meer dan zeventig procent van de totale mondiale capaciteit aan PV-stroom.
De zonnecel-industrie is drastisch veranderd in de afgelopen paar jaar. China is uitgegroeid tot de belangrijkste productie-centrum voor zonnecellen gevolgd door Taiwan, Duitsland en Japan. Onder de twintig grootste zonnecel-fabrikanten in 2010, hebben slechts vier van hen productiefaciliteiten in Europa, te weten: First Solar (USA, Duitsland, Maleisië, Vietnam), Q-Cells (Duitsland en Maleisië), REC (Noorwegen en Singapore) en Solarworld (Duitsland en USA).
Opmerkelijk is de drastische prijsverlaging voor zonnemodules met bijna vijftig procent over de afgelopen drie jaar. Dit kan worden verklaard door de evolutie van een aanbodgestuurde naar een vraaggestuurde markt en de daaruit voortvloeiende overcapaciteit voor zonnepanelen. Business-analisten voorspellen dat de investeringen in PV-technologie kunnen verdubbelen van 35 miljard tot 40 miljard euro in 2010 tot meer dan 70 miljard euro in 2015. Daarnaast verwachten ze dat de consumentenprijzen voortdurend zullen dalen.
Op de lange termijn zullen de groeicijfers voor PV naar verwachting hoog blijven. Volgens de GCO-studie moeten verschillende routes worden nagestreefd om de snelle groei van de PV-industrie te behouden. Zo is het bijvoorbeeld nodig de hoeveelheid silicium zonnecel te verlagen omdat de kosten daarvan een van de belangrijkste factoren in de prijs van dergelijke zonnecellen zijn. Daarnaast moet de productie van dunne-film zonnecellen omhoog en de introductie van geconcentreerde zonne-energie (CPVs) moet worden versneld. Geconcentreerde PV (CPV) is een nieuwe technologie die halfgeleider materiaal vervangt door goedkopere lenzen.
PV-zonne-energie is een methode voor het opwekken van elektrische energie door het omzetten van zonnestraling in elektriciteit. Het is een van de meest veelbelovende technologieën voor de overgang naar een koolstofvrije energievoorziening. De huidige zonneceltechnologieën zijn goed ingeburgerd en beschikken over voldoende efficiëntie en energie-output voor minstens 25 jaar van de levensduur. De aantrekkelijkheid wordt nog vergroot door gegarandeerde levering van elektriciteit in een tijd van toenemende kansen op stroomuitval door overbelasting van het net en de stijging van elektriciteitsprijzen uit conventionele energiebronnen.
Achtergrond
Het GCO is de wetenschappelijke instelling van de Europese Commissie die onder andere onderzoek verricht ten behoeve van de beleidsmakers in Brussel. De GCO-missie is het leveren van klantgerichte wetenschappelijke en technische ondersteuning voor het uitstippelen, ontwikkelen, uitvoeren en monitoren van het EU-beleid. De tiende editie van de PV Status Report geeft een overzicht van de huidige activiteiten op het gebied van onderzoek, productie en de markt-implementatie. Eén van de zeven Europese GCO-instituten is het Instituut voor Energie (GCO IE) en staat in Petten, Noord-Holland. De studie is uitgevoerd door het GCO Instituut voor Energie en Transport GCO IET) dat zich deels in Petten en deels in Ispra, Italië bevindt. Ten behoeve van de studie heeft het instituut de resultaten van een onderzoek van meer dan 300 bedrijven wereldwijd geëvalueerd en samengevat. Het rapport gaat in op de mondiale PV-markt en -industrie met speciale aandacht voor de EU, India, Japan, China, Taiwan en de Verenigde Staten. Het biedt ook een overzicht van de huidige activiteiten in onderzoek, productie en markt implementatie in deze sector.
Het rapport is online beschikbaar onder: http://re.jrc.ec.europa.eu/refsys/.