D66

dinsdag 6 september 2011

D66: waren er meer Europese ICTs betrokken bij mensenrechtenschendingen?

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft de Europese Commissie gevraagd om opheldering na de inbreuk bij DigiNotar. EU Lidstaten moeten nu slechts ´betrouwbare lijsten´ van certificaat-autoriteiten publiceren. Schaake wil weten of er consequenties zijn bij nalatigheid zoals bij DigiNotar. Ook vraagt zij of DigiNotar in strijd met EU sancties voor Iran handelde door de certificaten te verstrekken en inbreuk te verzwijgen.

Bedrijven dragen ook verantwoordelijkheid

Schaake vraagt in het Europees Parlement al langer aandacht voor het gebruik van Westerse technologie bij mensenrechtenschendingen. Zij richt nu een Europese werkgroep over mensenrechten en ICT op, waarin bedrijven, politici en andere stakeholders kennis uitwisselen en afspraken maken. Schaake: "Bedrijven en politici werken soms langs elkaar heen, meer kennis over de gevolgen voor mensenrechten en kortere communicatielijnen kunnen al helpen bedrijven verantwoordelijker te laten handelen. In dit geval is het gevaar voor Iraniërs levensgroot. Censuur en filtering zijn belangrijke wapens van het Iraanse regime. Bedrijfsleven en politiek moeten samen werken om mensenrechten te beschermen."

Gemarteld om een wachtwoord

De politica wijst er op dat er bij beleidsmakers weinig kennis bestaat over de kansen maar ook de schaduwkanten van moderne technologie. Schaake: "In Iran, Syrië, Libië en China wordt zonder enige remming telefonisch verkeer afgeluisterd en ingebroken in de e-mail en sociale netwerken van burgers. Er worden mensen gemarteld om hun wachtwoorden. Technologie is op die manier bijna effectiever dan wapens geworden." Vorige week werd bekend dat Europese bedrijven Gaddafi technologie leverden waarmee Libiërs stelselmatig werden afgeluisterd, eerder werden vergelijkbare deals met Iran en Bahrein bekend.