Gemeente Haaren


Woonvisie 2011-2015

Logo kruiwagen

De gemeenteraad stelde op 7 juli unaniem de Woonvisie 2011-2015 `Jouw kruiwagen naar mooi wonen' vast.

De visie beschrijft hoe het gemeentelijk woonbeleid er de komende tijd uit gaat zien. Beleid van andere overheden, maar ook maatschappelijke trends en ontwikkelingen spelen een rol. Denk aan de gevolgen van de kredietcrisis, leefbaarheid en het steeds belangrijker worden van de relatie wonen-welzijn-zorg.

Centraal staat hoe we willen bereiken dat vraag en aanbod op de woningmarkt, ook in de toekomst, zo optimaal mogelijk op elkaar worden afgestemd. Kortom, dat we de woningen bouwen waar onze -toekomstige- inwoners naar op zoek zijn. Graag informeren wij u over de hoofdlijnen van de Woonvisie 2011-2015.

Werkwijze

We stelden deze visie op in samenspraak met belangengroeperingen. We verzamelden gegevens, voerden gesprekken, hielden een enquête onder iedereen die staat ingeschreven voor bouwgrond en gingen met raadsleden, inwoners en marktpartijen in gesprek over de resultaten. Resultaat is een visie die een breed draagvlak heeft.

Haaren in Beeld

Er is sprake van een onevenwichtige samenstelling van de bevolking: minder jongeren en meer ouderen. Op termijn is sprake van een terugloop van het aantal inwoners. Ook is het huidige woningaanbod niet in evenwicht. De gemeente Haaren heeft weinig goedkope en middeldure woningen, zowel huur als koop. Als je jong bent, een starter op de woningmarkt of een smalle beurs hebt, dan is er niet voldoende aanbod in onze gemeente. Ook zijn er voor ouderen onvoldoende woningen met alle voorzieningen op de begane grond. In de dure prijsklasse is het aanbod groot; 49% van alle woningen heeft een waarde van EUR 350.000,- of meer.

Bouwen met verstand en gevoel

We formuleerden beleidsdoelstellingen en acties om de knelpunten op de woningmarkt zo goed mogelijk het hoofd te kunnen bieden. De gemeente Haaren staat voor groen wonen met als bouwstenen contrastrijk, flexibiliteit, continuïteit en differentiatie.

We vinden het bouwen van de juiste woningen belangrijker dan het aantal woningen. Speerpunten zijn het bouwen voor doelgroepen van beleid, levensloopbestendig, grondgebonden (een huis met een tuin) en (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Doelgroepen

We kennen prioriteit toe aan de doelgroepen starters, jongeren, jonge gezinnen en senioren. Binnen de doelgroepen krijgt de toename van één- en tweepersoonshuishoudens extra aandacht. We zetten in op de bouw van goedkope koopwoningen met een prijs van maximaal EUR 181.000,- en de bouw van goedkope huurwoningen waarvan de huurprijs maximaal EUR 511,- per maand bedraagt (prijspeil 2010). Ook bouwen we middeldure huur- en koopwoningen. Deze hebben een huur tussen EUR 511,- en EUR 647,- of een koopprijs tussen EUR 181.000,- en EUR 275.000,-. Voor de koopwoningen ligt de nadruk daarbij op woningen tot EUR 250.000,-.

Om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen is het aanpassen van de bestaande woning een mogelijkheid. Een andere is de bouw van geschikte en gewenste woningen voor ouderen. We stimuleren de bouw van voldoende woningen voor ouderen met alle voorzieningen op de begane grond.

Wat gaan we wanneer bouwen

Jaarlijks stellen we een realistisch woningbouwprogramma vast. U treft in deze Woonvisie geen volledig uitgewerkt overzicht aan van wat we waar en wanneer bouwen. Wel schetsen we voor elk van de vier dorpen een beeld van de vraag naar woningen, de te bouwen woningen en de projecten die in voorbereiding zijn.

Meer informatie?

Welke plannen er allemaal aan komen? Daarover volgende week meer op deze pagina. De samenvatting en volledige tekst van de Woonvisie 2011-2015 `Jouw kruiwagen naar mooi wonen' vindt u terug op www.haaren.nl > wonen en omgeving > bouwen > beleid> Woonvisie 2011-2015.

Voor meer algemene vragen, zoals over de inschrijving als bouwgrondzoekende, kunt u contact opnemen met de Gemeentewinkel, telefonisch bereikbaar op (0411) 62 72 60 of e-mail op gemeente@haaren.nl. Voor specifieke vragen over de woonvisie kunt u contact opnemen met de projectleider Astrid Goijaarts (0411- 62 72 63 of a.goijaarts@haaren.nl ).