D66

maandag 5 september 2011

Berndsen: voer Nationale Politie zorgvuldig in

D66-Kamerlid Magda Berndsen vraagt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) te letten op een zorgvuldige inrichting van de nationale politie. De sociaal-liberaal en ex-korpschef merkt onvrede bij de politie over de haast waarop het kabinet de plannen wil uitvoeren. Berndsen wil daarom van de minister opheldering over de stand van zaken. Een meerderheid van de Kamer steunt het verzoek van de D66´er.

Problemen voorkomen

"Zorgvuldigheid gaat boven snelheid. De minister heeft gezegd dat er geen onomkeerbare stappen gezet zouden worden voordat het wetgevingstraject is gelopen. Ik houd hem daaraan," aldus Berndsen. D66 vreest dat de gehaaste invoering van de nationale politie gevolgen kan hebben voor de veiligheid van burgers. Organisatorische problemen zoals de ict bij de politie of het gebrek aan draagvlak bij agenten slaan terug op het werk van de politie.

Democratische controle

Opstelten beloofde in het voorjaar dat beide Kamers, en niet hijzelf, het tempo van de inrichting van de nationale politie bepalen. Sindsdien heeft de Tweede Kamer geen nieuwe informatie gekregen, maar het ziet er naar uit dat het inrichtingsplan al in november gereed is. "Ik kan me niet voorstellen dat de minister sneller gaat dan de behandeling van de wet in de Tweede Kamer. Mijn partij en andere fracties hebben kritische opmerkingen over het voorstel van het kabinet. Wij willen een stevige nationale politie en hiervoor is een goede wet nodig, geen broddelwerk," aldus de D66'er.

Onrust bij politie

Berndsen: "Ik hoor steeds meer geluiden dat er zeer gehaast wordt gewerkt aan de nationale politie. Ook hoor ik veel onrust en onzekerheid bij politiemensen. Bij zo'n grote organisatie is de betrokkenheid van de dienders heel belangrijk. Politiemensen moeten medezeggenschap krijgen over de oprichting van de nationale politie." Agenten kunnen nu via regionale ondernemingsraden hun mening laten horen, maar de centrale ondernemingsraad krijgt een formele positie pas nadat de wet goedgekeurd is.