Gemeente Zoetermeer

Begeleid Wonen Jongeren Zoetermeer - de stap naar zelfstandigheid

logo Begeleid Wonen Jongeren
Het project Begeleid Wonen Jongeren bereikt een mijlpaal. De gemeente werkt met een aantal partners samen om jongeren een kans te geven op een zelfstandige toekomst. Het college van burgemeester en wethouders stemde op 6 september 2011 in met de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst.
De weg is nu vrij voor de samenwerkende partijen om op 21 september de overeenkomst officieel te ondertekenen en aan de slag te gaan. In het project Begeleid Wonen Jongeren werkt de gemeente samen met het ROC ID College, woningcorporatie De Goede Woning (ook namens Vidomes en Vestia Zoetermeer), ISHJ (Interconfessionele stichting jongeren huisvesting) en zorgaanbieder Impegno.

In Zoetermeer zijn nu onvoldoende woonplekken voor jongeren van 18 jaar tot 23 jaar voor wie de thuissituatie onhoudbaar is en die nog niet zelfstandig kunnen wonen. Deze jongeren vertrekken uit Zoetermeer of worden uit het oog verloren. Zij lopen hierdoor kans voortijdig het onderwijs te verlaten, werkloos te raken of te gaan zwerven. De gemeente wil dat onder andere met het project Begeleid Wonen Jongeren voorkomen.

Zelfstandige toekomst
Begeleid Wonen Jongeren biedt jongeren met problemen thuis, op school en/of op het werk een kans op een zelfstandige toekomst. Het doel is dat de jongere een passende opleiding en/of baan vindt en leert zelfstandig te wonen. Samen met de jongere stelt een begeleider vooraf een plan van aanpak op. Ook krijgt de jongere ondersteuning bij zaken als een gezonde leefstijl en budgetteren. Het hele traject duurt gemiddeld anderhalf jaar.

Niet vrijblijvend
Deelname aan het project is niet vrijblijvend. Alleen gemotiveerde jongeren die echt iets van hun toekomst willen maken, kunnen meedoen. Er gelden leefregels waar de jongeren zich aan moeten houden. Zo leren ze hoe het is om straks helemaal zelfstandig te wonen. De kosten voor levensonderhoud, zoals eten, huur, telefoon en vrijetijdsbesteding betalen ze zelf. De begeleiding wordt betaald vanuit het project.

Meer over het project is te lezen op
www.zoetermeer.nl/BegeleidWonenJongeren.