Saxion
BR>

di 06 september 2011

Student Stedenbouwkundig Ontwerpen tweede bij Saxion Afstudeerprijs

Jaarlijks organiseert de Raad van Bestuur van de Saxion University of Applied Sciences (ruim 24.000 studenten) de uitreiking van de Saxion Afstudeerprijs voor het beste afstudeerwerk van het studiejaar.

Een externe jury heeft aan Ruben Ferwerda, student Stedenbouwkundig Ontwerpen uit Apeldoorn, de tweede prijs toegekend.

De onderzoekslijn van de opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen is het `Ontwerpen in Netwerksystemen'. De relaties en afhankelijkheden binnen steden, tussen steden onderling en tussen steden en hun omgeving leiden tot zowel geplande als zichzelf regulerende veranderingen. Door een integrale visie kan een stedenbouwkundig ontwerper deze processen onderzoeken en gericht beïnvloeden. In dit kader heeft Ruben Ferwerda een onderzoek gedaan met als onderwerp `Narrative Design'.

Tijdens het afstudeerproject, dat ontstond uit samenwerking tussen de opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen en de faculteit Architectuur van de Universidade Fernando Pessoa in Porto (Portugal), werden verschillende Rotterdamse en Amsterdamse Havengebieden onderzocht en vergeleken met de Portugese projectlocatie in Viana do Castelo. Ruben ging op zoek naar de mogelijkheden om verhalen (`narratives') te vertalen in ruimtelijke plannen. "Als we in staat zijn om plekken zodanig te ontwerpen dat er verhalen worden geïmplementeerd in de ruimte waarin we ons begeven en bewegen, zal onze omgeving betekenisvoller en leesbaarder zijn voor de gebruiker", aldus Ruben.

De opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen (SO) aan Saxion in Deventer is de enige geaccrediteerde bacheloropleiding in Nederland die opleidt tot Stedenbouwkundig Ontwerper. De eerste lichting studenten is in juli 2011 afgestudeerd, Ruben studeerde cum laude af en was de eerste Stedenbouwkundig Ontwerper die zijn getuigschrift bij Saxion ontving.