Gemeente Enschede

Gemeente start met labelen fietsen op Stationsplein

Meer plek voor fietsen en nettere aanblik

Vandaag start de gemeente Enschede met het labelen van fietsen op het Stationsplein. Dit gebeurt om te kunnen nagaan of de fietsen worden gebruikt. Sinds 1 juni jl. is het niet toegestaan om een fiets langer dan 28 dagen ongebruikt op het station te laten staan. Fietsen die na 28 dagen niet gebruikt zijn worden verwijderd. Onnodig bezette plekken komen zo vrij en het station krijgt een nettere aanblik.

De labels (met een afbeelding van het fietsdepot) worden zo bevestigd dat het label breekt als de fiets wordt bereden.

Het fietsdepot, meer dan een opslag
Na 28 dagen krijgen de zogenaamde weesfietsen een fietsbeschikking, in de vorm van een label, waarop vermeld staat dat de eigenaar nog twee dagen de tijd heeft om deze te verwijderen. Als de fiets dan nog niet is weggehaald wordt deze naar het fietsdepot Enschede gebracht aan de Lage Bothofstraat 300. Hier kan de rechtmatige eigenaar de fiets binnen 12 weken ophalen. Doet de eigenaar dit niet dan wordt de fiets opgeknapt door de medewerkers van het fietsdepot die aan een Leerwerk traject deelnemen. Hierbij krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid om werkervaring op te doen. De opgeknapte fietsen stelt het fietsdepot vervolgens ter beschikking aan mensen met een uitkering. Op deze manier krijgen de weesfietsen een tweede leven.

Ophalen
Verwijderde fietsen worden geregistreerd in een landelijke database http://www.verlorenofgevonden.nl. Fietsen die naar het fietsdepot zijn gebracht, staan in deze database. De eigenaar kan de fiets alleen ophalen met een geldig legitimatiebewijs, een passende fietssleutel en door betaling van 12,50 euro administratiekosten.

Vervuiling tegengaan
In het collegeakkoord 2010-2014 geeft het college van de gemeente Enschede aan "een actieve rol te blijven vervullen bij het bestrijden van de vervuiling van de openbare ruimte". Het verwijderen van fietswrakken, fout gestalde fietsen en weesfietsen levert hier een bijdrage aan. Daarom heeft het college in februari 2010 besloten om een structurele weesfietsenaanpak te implementeren. Op 13 juli 2010 heeft het college het `actieplan fietsenoverlast Enschede' vastgesteld. Het weesfietsenproject is een initiatief van Stadsdeelbeheer Centrum dat met diverse partijen in de stad wordt uitgevoerd.