PERSBERICHT
Nieuw veiligheidsbeleid: "Baas in eigen buurt"
Aanpak van woonoverlast en woninginbraak, voorkomen overvallen op winkels, tegengaan van jeugdoverlast en intensievere aanpak van georganiseerde criminaliteit. Dat zijn belangrijke kernpunten van het Integraal Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. "De Capellenaar is hierbij onze eerste veiligheidspartner," aldus wethouder Ans Hartnagel. "We versterken onze wijkgerichte aanpak met het programma De Buurt Bestuurt, waarmee de bewoners zelf een actieve rol spelen bij het voorkomen ten terugdringen van criminaliteit en het vergroten van de leefbaarheid. Dit helpt bewoners baas te blijven over de leefbaarheid in hun eigen buurt."
De raad bespreekt het Integraal Veiligheidsbeleid 2011-2014 op 5 september in het Forum.
De aanstelling van stadsmariniers is ook onderdeel van de nieuwe aanpak en maakt het mogelijk om snel in te grijpen in buurten waar de veiligheid, de leefbaarheid of het veiligheidsgevoel onder druk staat. "Veiligheid vraagt om structurele maatregelen en tegelijk om maatwerk. Dat is de kracht van dit plan", vertelt burgemeester Frank Koen. "Daarom gaat Capelle ook meewerken aan de ontwikkeling van een regionaal veiligheidshuis, waar zorg- en strafaanpak samenkomen".
Veiligheidsvelden
Nieuw in de aanpak is het werken met vijf veiligheidsvelden: Veilige woon- en leefomgeving, Jeugd en veiligheid, Bedrijvigheid en veiligheid, Crisisbeheersing en brandweer en Bestuurlijke aanpak en openbare orde. Voor elk van deze terreinen is een aparte aanpak geformuleerd in het Integraal Veiligheidsbeleid. Waar dat mogelijk is betrekt het gemeentebestuur inwoners en ondernemers van Capelle.
Veiligheidspartners
In het beleid zijn de resultaten en ervaringen van de voorafgaande jaren meegenomen. Ook is input gevraagd van de veiligheidspartners, onder andere op een tweedaagse veiligheidsconferentie afgelopen januari. De partners gaan de komende periode nog nauwer samenwerken.
Gemeente Capelle a/d IJssel