Greenclouds en Almende tekenen research contract


Rotterdam, 20110905 -- Het ICT-onderzoeksbedrijf Almende gaat het innovatieve Greenclouds ondersteunen bij de doorontwikkeling van haar platform. De twee bedrijven tekenden daartoe deze week een research contract voor minstens anderhalf jaar.

Greenclouds is de eerste onafhankelijke aggregator en distributeur van overcapaciteit in datacenters.Bedrijven kunnen via het platform hun eigen surplus verkopen, of extra capaciteit inkopen wanneer zedie nodig hebben. Een scenario dat in de energiemarkt al langer bekend is, maar dat in de ICT nog nieteerder werd toegepast.

De onderzoekers van Almende willen het Greenclouds platform nog robuuster maken, door deprincipes van zelforganisatie toe te passen binnen deze gedistribueerde cloud community.Basisprincipes zijn schaalbaarheid, het vermijden van ‘single points of failure', adaptiviteit encommunicatie tussen alle entiteiten. 

Groene ICT

Het huidige IT-beleid van de meeste grote bedrijven is zowel economisch als ecologisch onhoudbaar,vinden de oprichters van Greenclouds, Peter Zonneveld en Michel Korpershoek. Bedrijven investerenin veel te grote eigen datacenters, om eventuele pieken aan te kunnen. Maar zulke pieken komen nietvaak voor, waardoor de datacenters een groot deel van de tijd slechts energie verspillen. 

Door gebruik te maken van het platform van Greenclouds, kunnen datacenterbeheerders dieovercapaciteit nuttig uitbesteden. Aan de andere kant van de samenwerking betalen gebruikers slechtsvoor de opslag- en rekencapaciteit die ze daadwerkelijk nodig hebben.

Over Greenclouds

Greenclouds is een handelsplatform dat datacenters de mogelijkheid biedt om hun surplus aanopslagruimte aan te bieden, of extra capaciteit te gebruiken naar behoefte. Dit zorgt ervoor dat dehoeveelheid overcapaciteit gereduceerd word, hetgeen bijdraagt aan een duurzamere vorm van ITgebruik.

Over Almende

Almende is een Rotterdams ICT-onderzoeksbedrijf dat zich bezighoudt met zelforganisatie en netwerken.Het bedrijf verricht onderzoek binnen het kader van Europese subsidieprojecten, of in de vorm vancontract research.





Almende