Politie Hollands Midden

Leiden - Alcoholcontrole voor de verkeersveiligheid

Leiden, 05-09-2011 o Politie Leiden heeft van zondag 4 september 19.00 uur tot maandag 5 september 00.45 uur een alcoholcontrole gehouden. In totaal bliezen er 596 bestuurders en bij negen personen gaf het blaasapparaat aan dat de bestuurder mogelijk te veel had gedronken.

Vier bestuurders bliezen uiteindelijk achtereenvolgens 425 ug/l, 245 ug/l, 235 ug/l, 225 ug/l, terwijl de limiet voor een ervaren bestuurder 220 ug/l is. Bij twee personen werd bloed afgenomen om na te gaan hoeveel alcohol zij ophadden. Twee bestuurders bliezen 210 ug/l en 190 ug/l. Voor een beginnend bestuurder geldt de limiet van 190 ug/l. De politie maakt proces-verbaal op tegen de bestuurders die in overtreding waren.

De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico al met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles.