persbericht
Laatste weken SHE ME in Stedelijk Museum Zwolle
Nog te zien tot en met 18 september 2011
In een tijd waarin mannelijk en vrouwelijk steeds lastiger te definiëren begrippen zijn, lijkt de zoektocht naar identiteit actueler dan ooit.
SHE ME is een spraakmakende, spannende, verwarrende, humoristische en gevaarlijke tentoonstelling over vrouwbeeld in de hedendaagse kunst door vrouwelijke kunstenaars.
Het Stedelijk Museum Zwolle heeft werk van grote internationale kunstenaars zoals Shirin Neshat, Marina Abramovic, Nan Goldin, Keren Cytter en Kathe Burkhart naar Zwolle weten te halen.
Naast de internationale top zijn opvallende kunstenaars Silvia B., Risk Hazekamp, Wafae Ahalouch, Diana Blok, Lidy Jacobs, Karin Arink, Karin Bos, Anya Janssen, Lydia Schouten, Lin de Mol, Marieken Verheyen, Sonja Wyss, Dinie Besems, Carmen de Vos, Dindi van der Hoek, Joyce de Gruiter, Anouk Griffioen, Annemarieke van Drimmelen met als jong talent uit Zwolle Roni Katz, Annie Kwakkel en Lydia Woort en de winnaar van de AanZetprijs 2011 Meike Martijn.
De portretten uit de 17de tot midden 20ste eeuw laten vooral de deugdzame vrouw zien. Religie en opvoeding, waar de symbolen op de portretten naar verwezen, waren de vrouw haar toegestane bezigheden. Het gebeurde niet vaak dat vrouwen zonder hun man werden geschilderd. Pas in de 19de en 20ste eeuw worden vrouwen meer en meer als individu of als professional geschilderd, maar nog steeds voornamelijk door mannen. Op deze tentoonstelling zijn 50 niet eerder of zelden getoonde portretten uit de collectie van het SMZ te zien.
Eerst vanaf de jaren '70 in de 20ste eeuw gingen vrouwen zelf hun vrouwbeeld bepalen. Er ontstond een kentering waarbij vrouwelijke kunstenaars de leiding namen in hoe zij wilden dat tegen vrouwen werd aangekeken. Het feminisme gaf daar een stevige voedingsbodem aan. Maar pas het laatste decennium zien wij dat vrouwelijke kunstenaars massaal doorbreken in de kunstwereld. In het Stedelijk Museum Zwolle onderkenden we deze ontwikkeling met de tentoonstelling van Hester Scheurwater (1971) versus Gesina ter Borch (17de eeuw) in het najaar van 2010. Het maakte toen al nieuwsgierig naar al die andere vrouwelijke kunstenaars en hun zelfbeeld in de hedendaagse kunst. Het is een tentoonstelling met heel veel verschillende vrouwbeelden en zelfbeelden door vrouwelijke kunstenaars in de laatste 40 jaar gemaakt in film, tekeningen, schilderijen en driedimensionale beelden en installaties.
Noot voor redacties