Gemeente Enschede

Werkzoekenden werken aan toekomst bij Olcea Nieuwe Zorglandschap

Project voorbeeld van intensieve samenwerking met werkgever

Voor negen Enschedeers die bij het leerwerkbedrijf DCW staan ingeschreven is het bijna zover. Na een voorselectie en een intakegesprek kunnen zij op 5 september starten met een opleiding van één jaar tot Verzorgende. Tijdens de opleiding doen zij werkervaring op bij de Hengelose multiculturele zorginstelling Olcea. Na succesvolle afronding van de opleiding maken ze kans op een vaste baan. De deelnemers zijn geselecteerd op basis van de vraag van Olcea en is een voorbeeld van de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak.

Men is grondig te werk gegaan bij het selecteren van kandidaten voor Olcea. Na een eerste selectie zijn er gesprekken gevoerd om te kijken of mensen een goed beeld hebben van het vak en voldoende gemotiveerd zijn. Pas daarna zijn ze in contact gebracht met Olcea. De voorselectie heeft Olcea veel tijd en moeite bespaard. Voor de werkzoekenden maakt het de kans groter dat zij na hun opleiding een echte baan aangeboden krijgen. Bovendien heeft Olcea 17 van haar eigen medewerkers bereid gevonden ook aan het traject mee te gaan doen.

Voorbeeld
Wethouder Werk & Inkomen Myra Koomen ziet de samenwerking met Olcea als een belangrijk voorbeeld. "Het geeft aan hoe belangrijk de rol van werkgevers is. Zij spelen een sleutelrol. Als gemeente doen wij er natuurlijk alles aan om het voor hen aantrekkelijk te maken om werk-zoekende inwoners in dienst te nemen en de kans op een `match' te vergroten. Praktijkervaring is enorm waardevol en zorgt ervoor dat talenten ontplooid worden."

Werkwijze
De deelnemers gaan de opleiding tot `Verzorgende' volgen bij het ROC van Twente. "De opleiding en de praktijkervaring versterken elkaar", stelt Manager Yvonne Verdonkschot van Olcea. "Deelnemers leren wat het vak betekent en kunnen zich tegelijkertijd langzaam voorbereiden op een reguliere baan. Wij krijgen daarnaast een goed beeld van de deelnemers en kunnen in alle rust bekijken wat ze voor ons kunnen betekenen. We hebben dan ook volop vertrouwen in deze werkwijze." Er zijn plannen voor een vergelijkbaar vervolgtraject bij Olcea.

Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak
De Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak houdt onder andere in dat de werkgever een belangrijke rol krijgt bij het terugbrengen van de werkeloosheid. Doel is om het talent van werkzoekenden te koppelen aan de behoefte van de werkgevers. De belangen van de werkgever staan hierbij voorop. Het in kaart brengen van talenten en beperkingen van werkzoekenden en stimuleren van scholing speelt hierbij een belangrijke rol.