Gemeente Hardenberg

Doe mee aan de Week van de Alfabetisering

29 augustus 2011

Van 5 tot en met 11 september wordt de Week van de Alfabetisering gehouden. Tijdens deze week draait het om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Wanneer je niet kan lezen en schrijven is het moeilijk om mee te doen aan allerlei activiteiten in de samenleving. Met de Week van de Alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor dit probleem.

De meeste mensen kost het weinig moeite een verhaaltje te lezen of een briefje te schrijven. Als je dat gemakkelijk afgaat sta je er meestal niet bij stil dat er óók nog een vrij grote groep volwassenen is die het nìet lukt een plaatsnaam op een wegwijzer, het etiket op een potje jam of het naambordje naast de voordeur te lezen. En nog minder om een aanvraagformuliertje in te vullen, een sms-je te versturen of iets via internet op te zoeken. Binnen de gemeente Hardenberg gaat het om ongeveer 6.000 mensen, die dagelijks problemen ondervinden bij lezen en schrijven.

Taalambassadeurs
Inmiddels zijn binnen de gemeente Hardenberg ruim zestig personen begonnen aan een cursus om hun taalvaardigheid op te krikken. Enkelen hebben de cursus al met succes afgerond; vier ex-laaggeletterden uit de gemeente presenteren zich nu als 'taalambassadeurs' om anderen te bewegen ook een dergelijke cursus te gaan volgen.

Landelijk wordt er in de week van 5 tot en met 11 september aandacht besteed aan het probleem van laaggeletterdheid. Binnen de gemeente Hardenberg worden er die week eveneens diverse activiteiten gehouden om de groep laaggeletterden terug te krijgen in de schoolbanken. De ambassadeurs benadrukken het belang van gemeentelijk beleid op dit gebied bij burgemeester en wethouders, bij de raadsleden en in interviews met pers en andere media.

Daarnaast zijn er informatiestands op de warenmarkten in Hardenberg en Dedemsvaart. Op de scholen wordt ook op diverse manieren benadrukt dat taalvaardigheid onontbeerlijk is om in je dagelijkse leven goed te kunnen functioneren. Echter, mensen die niet zo goed met geschreven taal kunnen omgaan lopen daarmee meestal niet te koop, maar proberen hun 'handicap' op handige wijze te verbergen. De gemeentelijke werkgroep Laaggeletterdheid roept dan ook iedereen op mee te helpen deze mensen op te sporen en hen aan te moedigen alsnog een dagdeel per week in de schoolbanken terug te keren.

Doe Mee!
Want lezen en schrijven kan je leren. De week van de alfabetisering heeft dit jaar dan ook als thema meegekregen: DOE MEE ! Doe mee met lezen en schrijven, HELP MEE om anderen aan te moedigen alsnog te leren lezen en schrijven. Zodat ook zij minder afhankelijk worden van anderen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over laaggeletterdheid of de cursus lezen en schrijven? Neem dan contact op via 0523 613 192 of 0523 289 219.