Ingezonden persbericht


Persbericht

Beppe Kessler : 'w e r k e n'
Solotentoonstelling 10-09 t/m 22-10-2011 in Galerie Agnes Raben in Vorden

'w e rk e n' niet apart maar samen ..

In de tentoonstelling 'werken' van beeldend kunstenaar Beppe Kessler is bewust gekozen om haar 'sieraden', 'schilderijen' en 'objecten' niet apart maar samen te presenteren. Naast de meest recente werken is er een rijke schakering aan werken uit voorgaande perioden.

Beppe Kessler is een eigenzinnige duizendpoot. Met name met haar 'sieraden' geniet zij internationaal bekendheid. Naast 'sieraden' maakt Kessler ook 'schilderijen' en 'objecten', die voor haar als kunstenaar even belangrijk zijn. Kessler ziet haar werken als een eenheid en wil deze liever niet opdelen in verschillende disciplines of tentoonstellingen. Ieder werk is voor haar een autonoom kunstwerk dat uit dezelfde koker komt. Het een staat niet los van het ander. Er is wel degelijk een rode draad. Het gaat Kessler altijd om de inhoud en de lading die zij tijdens het scheppingsproces aan het werk meegeeft en de betekenis en schoonheid die er ten slotte in besloten ligt.

Niet zachtzinnig ! Kenmerkend in alle werken van Beppe Kessler is haar grote liefde en gevoeligheid voor materiaalcombinaties en texturen en haar niet aflatende zoektocht naar de geëigende materialen en bewerkingen om haar gevoelens mee uit te drukken. Het materiaal doet niet altijd wat zij wil maar moet wel vorm en uitdrukking krijgen. De bewerkingen van het materiaal zijn lang niet altijd zachtzinnig. Met schuren, prikken, zagen, boren, slijpen en branden gaat ze haar materiaal te lijf waardoor het soms maar net goed gaat. Het kan breken, het kan splijten, het kan aan kracht winnen. De schoonheid van het materiaal moet eerst aangetast of zelfs vernietigd worden om daar vernieuwd en verjongd weer uit te komen.

Objectachtig karakter Evenals haar 'object/sieraden' bestaan ook haar 'schilderijen' uit kleur, textuur en vaak een gewelfd of gebogen oppervlak. De vaak dikke zijkanten, waarop het schilderen zich voortzet, spelen evengoed een rol in de perceptie van het beeld als het oppervlak aan de voorkant. Voorkant en zijkant van het schilderij moeten als één geheel worden gezien. Ook hier het objectmatige en de relatie met haar 'sieraden'.

Er valt voor de bezoeker aan de tentoonstelling enorm veel te bekijken en te ontdekken. Niet alleen is het aantal werken zeer groot maar vrijwel geen enkel werk lijkt op het andere. Kessler maakt gebruik van soms bijna brutale, vaak gecompliceerde materiaalcombinaties, vormen en bewerkingen en componeert daarmee haar verhaal, dat vervolgens wordt samengevat in een titel die het werk bestaansrecht geeft. Beppe Kessler , (Amsterdam 1952) studeerde in 1979 af aan de Gerrit Rietveld Academie , afdeling textiele werkvormen. Sindsdien woont en werkt zij in Amsterdam. Haar werk is vertegenwoordigd in collecties van musea, bedrijven, verzamelaars en particulieren.

W e r k e n van Beppe Kessler spreken zonder woorden.

De tentoonstelling wordt geopend in aanwezigheid van de kunstenaar op zaterdag 10 september om 16.00 uur door Eveline Holsappel, conservator toegepaste kunst en vormgeving van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Galerie Agnes Raben , Nieuwstad 20 in Vorden, gem. Bronckhorst is vrij toegankelijk voor publiek en is open van donderdag t/m maandag 11.00 - 17.00 uur en op afspraak Voor meer informatie: www.galeries.nl/agnesraben of T 0575 551647


---

Extra activiteiten in de galerie m.b.t. de tentoonstelling:

*Op zondag 11 september, tijdens KunstZondagVorden, is Beppe Kessler van 11.00 tot 17.00 uur in de galerie aanwezig om toelichting te geven bij haar werk.


* Op zaterdag 15 oktober om 16.00 uur geeft Beppe Kessler in de galerie een rondleiding bij haar tentoonstelling.




Ingezonden persbericht