Ingezonden persbericht


persbericht

4 september 2011

Bezoekersaantal Festival Oude Muziek Utrecht groeit met 20%

Het 30ste Festival Oude Muziek Utrecht was succesvoller dan ooit. Met een toename van het aantal bezoekers van 20% ten opzichte van 2010, heeft het Festival een ijzersterke editie achter de rug. Van 26 augustus t/m 4 september bezochten ruim 50.000 oude-muziekliefhebbers de meer dan 120 concerten en activiteiten in Utrecht. Samen met de stijging van het bezoekersaantal van 10% vorig jaar, wordt een trend duidelijk waarmee het Festival zich meer dan ooit springlevend toont en wereldwijd het leidende evenement op dit gebied.

De publieksgroei staat in positief contrast met de cijfers van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) die een duidelijke daling constateerde in bezoekersaantallen van 14%. Het grote draagvlak van het publiek van het Festival Oude Muziek, in combinatie met research and development, talentontwikkeling, educatie en excellent ondernemerschap, bewijst dat de Organisatie Oude Muziek zijn plaats als Nederlandse topinstelling verdient en waarmaakt. Van deze bezoekersaantallen gaat dan ook een sterk appel uit aan de Rijksoverheid om de oude muziek, waarin Nederland internationaal leidend is, niet verloren te laten gaan.

Binnen het thema Roma - cittĂ  eterna was dit jaar muziek te horen van en rond vier muzikale grootmeesters uit de eeuwige stad: Du Fay, Palestrina, Frescobaldi en Corelli. Voor het Frescobaldi-thema waren een origineel 17de-eeuws Italiaans klavecimbel en een 18de-eeuws Italiaans orgel als instruments in residence naar Utrecht gehaald. In ruim 70 gratis toegankelijke fringeconcerten stond talentontwikkeling centraal, net als tijdens een weeklange masterclass in samenwerking met de conservatoria van Den Haag en Utrecht.

Naast hardcore oude-muziekuitvoeringen vierde dit jaar het experiment hoogtij. De turbulente openingsvoorstelling van dansgezelschap Rosas en ensemble graindelavoix vormde de aftrap van het Festival. Voorts was er enorme belangstelling voor niet minder dan zeven Palestrina-missen (gebaseerd op nieuw onderzoek) in zeer verschillende, contrasterende uitvoeringen door onder meer The Sixteen, het Huelgas Ensemble, Odhecaton en Alamire. Concerto Palatino nam met een grootse koperbezetting een Frescobaldi-mis voor zijn rekening in een stampvolle Jacobikerk, een gebeurtenis die live via internet kon worden meebeleefd. In de concerten op de late avond stond dit jaar een reeks met zeer uiteenlopend, veelal onbekend madrigaalrepertoire geprogrammeerd. De muziek klonk daarna tot ver na middernacht, onder meer dankzij publiekslieveling Marco Beasley. In het laatste festivalweekend bracht een Sixtijnse Dag met een reconstructie van de kloostergetijden anno 1430 door Capilla Flamenca en Psallentes vanaf zes uur in de ochtend honderden liefhebbers op de been. Op de slotdag nam stadsbeiaardier Arie Abbenes afscheid. Als cadeau aan hem en aan de stad Utrecht werd een Beiaardfestival Oude Muziek in het leven geroepen, dat met dagelijkse beiaardbespelingen voortaan vast onderdeel van het Festival zal uitmaken. L'Arpeggiata sloot het Festival af met een uitverkochte uitvoering van Monteverdi's Mariavespers.

Dit jaar kon nagenoeg dagelijks van de concerten live op Radio4 worden meegenoten. De uitzendingen werden voorafgegaan door een Festivaljournaal door AVRO-NTR-Radio4. Daarnaast namen de AVRO en de Concertzender een twintigtal concerten op voor uitzending op latere datum. Radio Nederland Wereldomroep zal traditiegetrouw veel van deze concerten over een groot aantal landen distribueren.

In 2012 concentreert het Festival Oude Muziek zich op repertoire van Sweelinck in Amsterdam tot Bach in Leipzig. Thematische lijnen zijn de klaviermuziek van Sweelinck en zijn Duitse leerlingen Schein en Scheidemann, het koraal en de daarbij behorende variatiekunst, en de Italiaanse roots van de Duitse Barok. Artist in residence wordt Masaaki Suzuki. Het Festival vindt dan plaats van 24 augustus t/m 2 september.

Meer informatie over het Festival en de andere activiteiten van de Organisatie Oude Muziek is te vinden op de website van de Organisatie, www.oudemuziek.nl.