KRO

KRO Brandpunt: Kamerlid Graus ten onrechte niet vervolgd voor mishandeling

Uitzenddatum: 04/09/2011

Volgens het Openbaar Ministerie in Maastricht is een `verkeerde beslissing´ genomen door PVV Tweede Kamerlid Dion Graus niet te vervolgen voor mishandeling en bedreiging van zijn hoogzwangere toenmalige vrouw. Dat blijkt uit het strafdossier in de zaak dat KRO Brandpunt in handen heeft en vanavond in de uitzending aan de orde wordt gesteld (4 september, 22.15 uur, Nederland 2)

In 2003 deed de, inmiddels ex-, vrouw van het Kamerlid aangifte van mishandeling en bedreiging. Het OM seponeerde de zaak destijds vanwege gebrek aan bewijs. Nu blijkt uit nieuwe stukken dat het slachtoffer een klachtprocedure startte tegen dat sepot, een zogenaamde artikel 12 procedure. Het OM in Maastricht heeft de zaak toen opnieuw bekeken. Hoofdofficier van justitie Penn-te Strake schrijft op 6 december 2007 aan het Hooggerechtshof in Den Bosch:

"Na herbeoordeling van onderliggend dossier in het kader van klaagsters klacht -en dus de feiten beziend waarbij klaagster belanghebbend is- kom ik tot de conclusie dat in de eerste zaak voldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden was ter zake de feiten genoemd onder de eerste twee bolletjes voor een vervolging van beklaagde ter zake bedreiging en mishandeling.( ...) Het seponeren van deze zaak is destijds mijns inziens dan ook een verkeerde beslissing geweest."

Dion Graus heeft altijd ontkend dat hij zijn ex- vrouw heeft mishandeld. De zaak werd eind 2006 publiekelijk opgerakeld, kort na zijn aantreden in de Tweede Kamer. Graus kon de aantijgingen destijds pareren door erop te wijzen dat de zaak geseponeerd was.

Maar het OM komt, mede op basis van artsenverklaringen en een verklaring van de vader van Dion Graus, tot de conclusie dat het PVV Kamerlid wel vervolgd had moeten worden voor onder andere het dichtknijpen van de keel van zijn hoogzwangere vrouw, haar te dreigen een "vuurwapen tussen de wenkbrauwen te zetten" en haar, door diverse malen lichamelijk geweld te gebruiken, striemen, blauwe plekken en symptomen van gekneusde ribben toe te brengen.

Omdat de klacht pas in 2007 werd ingediend heeft het Hooggerechtshof in Den Bosch uiteindelijk besloten Dion Graus niet alsnog te vervolgen. Het is volgens het Hof `niet opportuun' om een beklaagde jaren na een sepot alsnog voor de rechter te laten verschijnen.

Dion Graus ontkent in de uitzending van KRO Brandpunt alle aantijgingen. Zijn advocaat is verbaasd dat het OM in tweede instantie tot de conclusie komt dat er wel voldoende bewijs is. Hij blijft bij de lezing dat het hier gaat om een valse aangifte en dat de zaak afgesloten is.

KRO Brandpunt, zondag 4 september, 22.15 uur, Nederland 2