KRO

Oud-premier Kok: gedachtegoed Wilders met kracht bestrijden

Uitzenddatum: 04/09/2011

Start nieuw seizoen KRO Brandpunt zondag 4 september

Het gedachtegoedvan Geert Wilders moet met kracht worden bestreden. Dat zegt oud-premier Wim Kok zondag in KRO Brandpunt. Kok blikt daarin terug op de aanslagen van 11 september 2001 en hoe die Nederland hebben veranderd. Verder in deze eerste uitzending van het nieuwe seizoen van KRO Brandpunt: Fons de Poel duikt in een opmerkelijke zaak over het overlijden van een groot aantal gehandicapte kinderen in een jongereninternaat in de jaren '50. En een item over het PVV-kamerlid, Dion Graus, die opnieuw in opspraak is.

"De aanslagen van toen hebbeneen voedingsbodem gecreëerd voor Fortuyn en ook voor het gedachtengoed van Wilders, zoals dat bij veel Nederlanders populair is. Dat vind ik heel ernstig en ik hoop dat we alles willen doen om te voorkomen dat we elkaar in een hoekje stoppen en we in wij-zij-termen denken. Dat moet dus met kracht worden bestreden", aldus de voormalig Minister-President in Brandpunt.

Kok vindt dat andere partijen meer zouden moeten doen om het gedachtengoed van de PVV tebestrijden."Ik ben uiteraard niet gelukkig met het gedachtengoed van Wilders en ik zou hopen dat de zon een beetje doorbreekt wat dat betreft. Dat het licht gaat schijnen. Het licht van menselijke gelijkwaardigheid. En daar moeten wij allemaal voor zorgen. Dat besef moet doorbreken. Bij ons allemaal.Het gaat iedereen aan. De samenleving is van ons allemaal."

De oud-premier hekelt verder het populisme, dat in zijn ogen leidt tot nationalisme en protectionisme en levensgevaarlijk is voor de verworvenheden die werden opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. "Ik denk dat 9/11 aan de ene kant de samenleving heeft verhard, tegelijkertijd het saamhorigheidsgevoel wat heeft aangetast. En ik hoop zo van harte dat dat gaat kantelen. Want met protectionisme, met nationalisme, met vermeend eigenbelang en je daarmee afwenden van een gezamenlijke aanpak in Europa, los je niks op.Protectionisme kan leiden tot de meest erge dingen die je je maar kunt voorstellen. Zoals we 70 jaar geleden in Duitsland hebben gezien. Nu zit ik niet te voorspellen dat we aan de vooravond staan van een Derde Wereldoorlog, ik moet er niet aan denken. Maar protectionisme leidt tot de waanidee dat iedereen voor zichzelf vraagstukken kan oplossen. Maar de bizarre consequentie daarvan is dat we samen niks meer voorstellen. Dat zou dus kunnen betekenen dat het draagvlak onder Europese samenwerking verder gaat eroderen. Dat zou afschuwelijk zijn. Dat zou ertoe leiden dat we al datgene wat we na 1945 hebben opgebouwd stukje bij beetje ongedaan gaan maken. En dat doet wel heel veel pijn als dat zou gebeuren. Dan is Europa terug bij af. "

Het mysterie van Heel
Het was het zoveelste schandaal dat de katholieke kerk dit jaar trof; de onthulling dat in de jaren '50 een opmerkelijk groot aantal gehandicapte kinderen overleed in jongensinternaat Sint Joseph in het Limburgse Heel. Hoewel de feiten zijn verjaard, is het Openbaar Ministerie vanwege de ernst en aard van de zaak toch een onderzoek begonnen. Fons de Poel duikt onder in het dorp en stuit op opzienbarende verklaringen van direct betrokkenen, die een nieuw licht werpen op de toedracht van die hoge sterftecijfers.

PVV'er weer in opspraak
PVV-kamerlid Dion Graus opnieuw in opspraak. KRO Brandpunt legt de hand op belastende documenten van justitie.

KRO Brandpunt, zondag 4 september om 22.15 uur op Nederland 2.