Nederlandse Taalunie

Vlaamse auteurs delen podium met Nederlandse collega's

Den Haag, 29 augustus 2011

Manuscripta verwelkomt Vlaamse buren op opening boekenseizoen

Manuscripta verwelkomt op 4 en 5 september a.s. zijn Vlaamse buren met een grensoverschrijdend auteursprogramma en een collectieve Vlaamse uitgeversstand. Het doel: Vlaamse auteurs dichter bij het Nederlandse publiek brengen. Tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen dit najaar gebeurt het omgekeerde voor het Vlaamse publiek.

Onder de titel `Vlamingen in Nederland, Nederlanders in Vlaanderen' treden zes auteursduo's op tijdens Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen in Amsterdam. De Vlaamse en Nederlandse schrijvers zullen op geheel eigen wijze elkaar en elkaars nieuwe boeken voorstellen aan het publiek. Maar tegelijk biedt het programma meer. Het confronteert de bezoeker met de rijke diversiteit van onze taal en literatuur, en met de vraag: `Kennen we de auteurs van onze buren wel?'

De optredende duo's zijn: Erik Vlaminck (Brandlucht) & Daniël Rovers (Walter), Stefan Brijs (Post voor mevrouw Bromley) & Daan Heerma van Voss (Zonder tijd te verliezen) en Rachida Lamrabet (De man die niet begraven wilde worden) & Jan Siebelink (Oscar), Paul Demets (De bloedplek) & Tonnus Oosterhoff (Leegte lacht), Carll Cneut (Tien bolle biggetjes keken naar de maan) & Edward Van de Vendel (Toen kwam Sam) en Ingrid Godon (Ik wou) & Toon Tellegen (Ik wou).

Het programma is opgedeeld in twee keer drie kwartier. Het vindt op zondag 4 september plaats in Gazz en wordt maandag 5 september herhaald op het literaire podium in de Zuiveringshal West; beide Westergasfabriek te Amsterdam. Het volledige programma vindt u in de bijlage of op www.manuscripta.nl.

Het auteursprogramma is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), in samenwerking met de Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds, Boek.be en Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De Nederlandse Taalunie, die het programma financieel steunt, wijdt een webpagina aan het thema grensverkeer op taalunieversum.org/literatuur/grensverkeer.

En het houdt niet op bij Manuscripta. In het najaar ontvangt de Antwerpse boekenbeurs de Nederlandse auteurs met open armen. Op donderdagavond 10 november vindt een gelijkaardig initiatief plaats, waarbij de Nederlands-Vlaamse duo's het podium opnieuw samen zullen betreden, ditmaal voor een Vlaams publiek.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken.

---

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Fernhout, info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.