Gemeente Laarbeek



Controle bij tuindersbedrijf in Aarle-Rixtel

LAARBEEK - Op donderdag 25 augustus hebben de Arbeidsinspectie, Politie Brabant Zuid-Oost en de gemeente Laarbeek een controle uitgevoerd bij een tuindersbedrijf in Aarle-Rixtel. Er is onder meer gecontroleerd op mogelijke illegale arbeid, de wet arbeid vreemdelingen en de wet uitbetaling minimumloon. Tijdens de controle heeft de Vreemdelingenpolitie signalen opgevangen van mogelijke economische uitbuiting.

Brandveiligheid
De gemeente heeft de woonunits onderzocht op brandveiligheid en de bouwtechnische voorschriften waaraan deze units moesten voldoen. Dit was in orde, met uitzondering van de rookmelders. Deze waren veelal defect, of hadden lege batterijen. De gemeente heeft de eigenaar donderdag gesommeerd om direct nieuwe rookmelders aan te brengen. Dit heeft de eigenaar gedaan. Dit is donderdagavond opnieuw gecontroleerd door de gemeente. Daarmee is de brandveiligheid van de woonunits nu voldoende gewaarborgd. Politie en arbeidsinspectie zijn nu met een verkennend onderzoek bezig naar de leef- en werkomstandigheden van deze werknemers. Daarbij worden de werknemers gehoord en wordt bekeken of er sprake is van strafbare feiten. De gemeente heeft gezorgd voor tijdelijk onderdak voor de medewerkers. De stichting Migrada heeft inmiddels nieuw werk voor hen gevonden.

Binnenkort nieuw beleid
Het (tijdelijk) huisvesten van seizoensarbeiders is een maatschappelijk en regionaal probleem. Voor de huisvesting van seizoensarbeiders heeft de gemeente Laarbeek op dit moment nog geen beleid vastgesteld in een bestemmingsplan. De gemeente heeft ervoor gekozen om niet handhavend op te treden tegen de woonunits, omdat zij nieuw beleid in voorbereiding heeft om deze units te legaliseren. De gemeente is hier al enige tijd mee bezig. Ook in regionaal verband wordt gezocht naar oplossingen voor arbeidsmigranten. In het huidige bestemmingsplan buitengebied, dat in juli 2010 is vastgesteld, was nieuw beleid opgenomen voor de huisvesting van seizoensarbeiders. De provincie constateerde echter dat dit beleid enigszins afweek van het provinciale beleid. Daarom heeft de provincie een streep gehaald door dit onderdeel van het bestemmingsplan. Binnenkort start de procedure voor een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Daarin wordt een regeling opgenomen voor de huisvesting van seizoensarbeiders, die voldoet aan het provinciale beleid. Op basis van die regeling kunnen wij de huisvesting regelen en hier op controleren.