Gemeente Hellevoetsluis


Participatiebeleid Hellevoetsluis

Op 1 januari 2009 is de Wet Participatiebudget van kracht geworden. Deze wet richt zich op `meedoen' aan de samenleving; de wet bundelt de gemeentelijke middelen voor re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie in één participatiebudget.
Het doel van het Participatiebudget is om het voor gemeenten eenvoudiger te maken om de arbeidsparticipatie en maatschappelijke participatie van burgers te bevorderen.
De invoering van het Participatiebudget maakt het wenselijk om een participatiebeleid te formuleren. Hierin wordt aangegeven wat de gemeente Hellevoetsluis precies verstaat onder participatie, welke rol zij heeft bij het bevorderen van participatie van burgers en hoe zij het Participatiebudget in wenst te zetten.
Met het participatiebeleid wordt geprobeerd de participatiegelden zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit is ook nodig aangezien deze gelden de komende jaren sterk zullen dalen. Om deze daling te kunnen ondervangen, wordt er in het participatiebeleid ook gekeken naar de samenhang met aangrenzende beleidsterreinen en -doelen, zoals het Wmo-beleidsplan, en zijdelings naar de jeugdzorg en het bredere jeugdbeleid, het onderwijsbeleid (en dan in het bijzonder leerplicht) en het gemeentelijk minimabeleid.
Op 16 augustus j.l. heeft het college ingestemd met het eerste voorontwerp van de nota `Participatiebeleid Hellevoetsluis 2011'. In dat kader ligt deze nota gedurende een periode van vier weken na deze publicatie ter inzage bij het gemeentehuis, zodat burgers eventueel hun schriftelijke zienswijze op het stuk kunnen geven.

09/02/2011