Gemeente Voorschoten

klankbordavond duin horst en weide

Verbindende routes centraal bij klankbordavond Duin Horst & Weide

In het cultureel centrum in Voorschoten vond dinsdag 30 augustus jl. een bijeenkomst plaats in het kader van landschapsontwikkelingsplan (LOP). Het LOP wordt opgesteld voor het gebied Duin Horst & Weide. Daarbij gaat het om het buitengebied van de gemeenten Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam/Voorburg. In een open sfeer hebben circa vijftig aanwezigen kennis genomen van de hoofdlijnen van het LOP en aangegeven welke maatregelen wat hun betreft prioriteit hebben.

Het buitengebied sterker op de kaart

Het LOP wordt opgesteld in opdracht van het Pact van Duivenvoorde. Daarin zijn de gemeenten Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam/Voorburg vertegenwoordigd. Door gezamenlijk op te trekken willen de gemeenten het buitengebied van deze sterker op de kaart zetten. Het LOP speelt daarbij een belangrijke rol.

In het LOP staat het versterken van het gebied Duin Horst & Weide als één groot groengebied centraal. Er ligt een gevarieerd landschap, met grote kwaliteiten op het gebied van natuur en cultuur. Het streven is de landgoederen, de duinen en het open veenweidelandschap beter te verbinden met elkaar èn met de stad. Dit sluit aan bij de wensen van bewoners en betrokken organisaties zoals die zijn aangegeven in eerder gehouden bijeenkomsten.

Betere verbindingen

Op de klankbordavond werd het belang van een toegankelijk gebied nog een keer onderstreept. In groepjes werd aangegeven welke maatregelen prioriteit hebben. Wethouder Henk de Greef (Wassenaar) benadrukte in zijn conclusie aan het eind van de avond dat alle groepjes zich voor betere verbindingen hadden uitgesproken. Het gaat daarbij om fietsroutes, wandelroutes maar ook ecologische en landschappelijke verbinding. Bij de afronding van het landschapsontwikkelingsplan zal dit worden meegenomen.

* 2 september 2011