Gemeente Dirksland



1 september verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee gestart

Theetuin De Bongerd decor muzikale aftrap
Donderdagavond 1 september is de verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee van start gegaan.

Een en ander werd gevierd met een optreden van het negenkoppig jazzensemble Tinte Collectief in Theetuin De Bongerd in Herkingen. Op vrijdag 2 september treedt 4Something op in de Theetuin. Molen De Zwaan in Ouddorp is op 3 september in de ban van de Molenlapper, een toneelstuk dat Latertheater hier enkele keren die avond opvoert.

Genoemde adressen zijn twee van de ruim 90 aangelichte molens, boerderijen en andere unieke locaties die op 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 september verspreid over het gehele eiland zijn aangelicht. In drie kleinere rondes kan ieder die zin heeft tussen 19.00 en 22.00 uur de verlichte molen- en boerderijenroute rijden en bij ruim 30 adressen een leuke tussenstop maken.

De boer op
Wie het liefst een boerenbedrijf bezoekt, kan daarvoor op heel wat adressen terecht. In Sommelsdijk geeft Henk van der Velde enkele keren uitleg over plantenveredeling en houdt melkveebedrijf Sofiahoeve alle avonden open huis. In Den Bommel worden duizenden eieren verzameld. In Melissant, Herkingen en Nieuwe Tonge vertellen drie akkerbouwfamilies op verschillende avonden over hun bedrijf, zijn er ter plaatse of in de boerderijwinkels in Den Bommel aardappelen, uien en heel veel meer te koop. Op enkele plaatsen zijn prijsvragen. Onder de goede inzenders worden manden met heerlijke producten verloot. Suiker Unie en Agrimarkt stellen deze ter beschikking.

Creatief
Muziek en toneel is er verder op 9 en 10 september. Mattanja zingt in Sommelsdijk Flakkeese en Oud-Hollandse liedjes en Latertheater voert bij molen Windvang in Goedereede het stuk Warenar op. De Reizende Dichters hebben op negen locaties hun gedachten over molens en boerderijen aan het papier toevertrouwd. Bezoekers van de route zijn van harte uitgenodigd om ze op de diverse locaties te gaan lezen. Aan de Battenoordseweg in Nieuwe-Tonge gebruikt Deltawind energiezuinige lampen voor het aanlichten van enkele windturbines. Op de masten worden gedichten én foto's van Herman Maas geprojecteerd. Bij boerderij Boulust, bij de buren op nummer 1, wordt met oud en recent kaartmateriaal het ontstaan van polder Battenoord verteld en op boerderij Stadschenhoek in Stad aan ât Haringvliet hangen heel veel quilts te pronken. Nog meer programmasuggesties zijn te vinden in het activiteitenoverzicht, dat met het routeboekje o.a. bij de VVV's in Ouddorp en Middelharnis te koop is. Op www.verlichteboerderijen.nl staan alle verkooppunten vermeld, en trouwens ook per week het programmaoverzicht én zijn de routes voor het navigatiesysteem te downloaden.
Â