Gemeente Halderberge


Ruim drie ton voor verbetering riolering Halderberge

Het college van burgemeester en Wethouders investeert EUR 312.000,- om de werking van het riool te verbeteren in Halderberge. Dit bedrag was in 2010 al gereserveerd voor de verbetering en vervanging van vrijverval-riolering en het verbeteren van het hydraulisch functioneren.

Op basis van inspectie wordt ieder jaar een gedeelte van Halderberge aangepakt om zo de kwaliteit van de riolering op peil te houden. Voorgesteld is om het bedrag te benutten voor:

* Relinen in (delen) van straten in de kernen Oudenbosch, Oud Gastel en Stampersgat, te weten F. de Vriendstraat en Nijverheidstraat te Oudenbosch, Roosendaalse baan, Mgr. Meeuwissenstraat en Bernhardstraat in Oud Gastel en de Fabrieksstraat te Stampersgat. Relinen is een techniek om riolering te renoveren waarbij de oude buis niet verwijderd hoeft te worden. De buis wordt van binnenuit bekleed met een kunststofsoort waardoor de buis weer zo goed als nieuw wordt. De levensduur van de buis is hiermee ook weer op minimaal 50 jaar gesteld. Het grote voordeel van relinen is dat de straat niet helemaal hoeft worden opengebroken.
* Aanpassingen aan het rioleringsstelsel in Hoeven in de wijk Bovendonk, centrum, Achter 't Hof, Hofgracht. Definitieve maatregelen zijn gepland voor 2013/2014, maar na de recente wateroverlast in Hoeven wordt een aantal korte-termijn-maatregelen (quickwins) uitgevoerd om de kans op wateroverlast te verminderen. Mogelijke korte termijnmaatregelen zijn het aanpassen van de uitwateringsconstructie van de hofgracht, aanpassen van de drempels in de wijk Bovendonk, straatkolken Seminarielaan e.d. afkoppelen op de Hofgracht en waterschapssloot.

* Aanvoerleiding vervangen in de Havendijk te Oudenbosch
* Maatregelen om de afwateringssituatie van de Bansloot in Oudenbosch te verbeteren. Dit betreft het gedeelte achter het joods kerkhofje in Oudenbosch en het gedeelte tussen de kas en de woningen in de Duiventoren.

* Maatregelen om wateroverlast in een gedeelte van Oud Gastel op te lossen

De werkzaamheden worden in de tweede helft van 2011 uitgevoerd. Een deel van het gehele bedrag van EUR 347.000 is eerder dit jaar al gebruikt voor het afkoppelen van het Albert Heijnpand in Hoeven, zodat regenwater niet langer via het gewone riool wordt afgevoerd.