Gemeente Halderberge


Gemeente en gebruikers zoeken oplossingen gebruik sporthal De Beuk

Diverse sportverenigingen, het Markland College en Prinsentuin Oudenbosch kregen eind augustus van de exploitant van sporthal De Beuk, de heer J. van Hoofstadt, te horen dat ze per direct veel meer huur moeten betalen. In afwachting daarvan is De Beuk gesloten voor alle gebruikers. Hoewel de gemeente en sommige gebruikers wisten van problemen in de exploitatie, was dit nieuws aan het begin van het seizoen een volkomen verrassing. Gisteravond heeft wethouder Jan Paantjens met de gebruikers van sporthal De Beuk in Oudenbosch de situatie besproken. Wethouder Paantjens: "Hoewel wij als gemeente geen eigenaar van het gebouw zijn en wij enkel afspraken hebben met de eigenaar van het gebouw en niet met de exploitant, zijn we met de exploitant altijd in overleg geweest over zijn problemen met de exploitatie. Dit om ervoor te zorgen dat het onderwijs en de verenigingen kunnen blijven sporten in sporthal De Beuk. Tijdens de avond hebben we met de verenigingen gepraat over de problemen van de exploitant en onze inspanningen op dat gebied en hebben we gezamenlijk gezocht naar oplossingen."

Wat is er aan de hand?

De gemeente was tot 2003 eigenaar van sporthal De Beuk. De gemeente heeft toen besloten de sporthal met horecavoorziening te privatiseren, waarbij de eigenaar wel regels werden opgelegd om de verenigingen en scholen te beschermen (door middel van een clausule). Als exploitant ging de heer J. van Hoofstadt optreden, aanvankelijk met een zakenpartner, later alleen. Vervolgens heeft de toenmalige eigenaar de sporthal in 2008 doorverkocht aan mevrouw M. Jansen, waarbij de afgesproken regels op haar zijn overgegaan. De heer Van Hoofstadt bleef de exploitant. De heer Van Hoofstadt heeft meerdere malen aan de gemeente aangegeven de exploitatie niet rond te krijgen en met schulden te zitten. Sinds 2009 heeft de gemeente hierover met de heer Van Hoofstadt overleg gehad. Hierop heeft de gemeente de vergoedingen voor het huren van de accommodatie voor het onderwijs sterk verhoogd. Ook heeft de gemeente gas- en elektrakosten voor haar rekening genomen zodat de heer Van Hoofstadt zijn schulden kon aflossen en heeft de gemeente ervoor gezorgd dat het voortgezet onderwijs alle uren in sporthal De Beuk gymt en niet in andere accommodaties. Met deze maatregelen wilde de gemeenten ervoor zorgen dat de scholen en verenigingen van De Beuk gebruik konden blijven maken. Maar de verhoging die hij nu eist, gaat voor zowel de gebruikers als de gemeente te ver. De heer Van Hoofstadt heeft nu de deuren van sporthal De Beuk gesloten, waardoor de verenigingen en het onderwijs geen gebruik kunnen maken van de sporthal. Hij heeft verklaard pas open te gaan als de gebruikers het verhoogde tarief betalen. Overigens hebben ook de incidentele gebruikers van De Beuk, waar de clausules over de tarieven niet op van toepassing zijn, te horen gekregen dat ze niet langer welkom zijn.

Hoe nu verder?

De verenigingen en scholen lieten tijdens het overleg weten zelf al op zoek te zijn naar alternatieven in de buurt. De gemeente heeft aangegeven hen hiermee te helpen waarmee zij kan. Ook op andere gebieden wil de gemeente informeren naar mogelijkheden en bemiddelen, bijvoorbeeld met de Nederlandse Sport Alliantie. "Het liefst lossen we dit probleem snel op", zegt wethouder Paantjens. "We vinden het belangrijk dat de verenigingen en scholen gebruik kunnen maken van een geschikte en betaalbare accommodatie."