De Nederlandse Bank

DNBulletin

Nieuwe DNB-conjunctuurindicator voorziet omslag Nederlandse conjunctuur

Datum 2 september 2011
Thema Economie
Omslag in aantocht

De DNB-conjunctuurindicator blikt momenteel vooruit tot met januari 2012 en voorziet op korte termijn een omslag van de Nederlandse conjunctuur, die daarmee een periode van afkoeling ingaat.

De DNB-conjunctuurindicator, die onlangs is herzien, heeft tot doel omslagen in de Nederlandse conjunctuur tijdig te signaleren. De indicator bestaat uit twee reeksen: de realisatie van de conjunctuur en de verwachte ontwikkeling daarvan in de nabije toekomst. De realisatie van de conjunctuur is gebaseerd op actuele cijfers van de industriële productie. Door zijn internationale oriëntatie is de industrie een belangrijke graadmeter voor de Nederlandse conjunctuur, die in grote mate wordt beïnvloed door de internationale omgeving. De laatste conjunctuuromslag trad op in het derde kwartaal van 2009. Daarna heeft de opgang voortgeduurd tot en met juni 2011 (de meest recente maand waarvoor gegevens voor de industriële productie beschikbaar zijn; zie de lichtblauwe lijn in de grafiek).
DNB conjunctuurindicator

De indicator voor de toekomstige conjunctuur blikt tot zeven maanden vooruit op de 'realisatie' van de conjunctuur en is samengesteld op basis van consumenten- en producentenenquêtes, financiële gegevens en indicatoren voor de uitvoer. Daarbij is gebruik gemaakt van economische gegevens tot en met juli. De voorlopende indicator voorspelt momenteel dat de Nederlandse conjunctuur binnenkort een fase van afkoeling ingaat (zie donkerblauwe lijn Grafiek 1). De omslag naar de fase van afkoeling ligt naar verwachting in september, een maand eerder dan volgens de vorige meting van de conjunctuurindicator. Daarmee voorspelt de indicator op korte termijn een einde aan de conjuncturele opgang, in lijn met de recente verslechtering van verscheidene economische indicatoren. Zo is de verwachte bedrijvigheid onder producenten verder afgenomen en zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse uitvoer verslechterd.

De DNB-conjuncuurindicator is onlangs herzien. Zo is de realisatiereeks teruggebracht naar één indicator, de industriële productie, en is de voorlopende indicator opnieuw samengesteld (voor meer achtergrondgegevens daarvan zie het artikel in Economisch Statistische Berichten van 2 september 2011, nr. 96-4617). Door de aanpassingen kunnen omslagen in de conjunctuur in een eerder stadium worden voorspeld. De nieuwe DNB-conjunctuurindicator is maandelijks te vinden op de DNB-website onder het kopje 'Conjunctuurindicator'.

Meer over Economie

+ Centrale bank communicatie: heldere taal helpt! + Voorspoed en volatiliteit in de Nederlandse economie + Mondiale inflatie risicofactor voor Nederlandse economie + Balansherstel komende jaren onontkoombaar + Invloed onrust Midden-Oosten op NL-handel gering

Alle artikelen

Links

o DNB-conjunctuurindicator