GroenLinks

Studie: ACTA-verdrag schendt mensenrechten

Vrijdag 2 september 2011, 08:56u - Judith Sargentini

Het handelsverdrag ACTA, waarover in het geheim is onderhandeld tussen onder meer Europa en de VS is strijdig met de mensenrechten. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie naar de gevolgen van het verdrag, dat is uitgevoerd in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement. De wetenschappers oordelen vernietigend over belangrijke delen van ACTA: de belangen van de bezitters van intellectuele eigendomsrechten worden boven alle andere geplaatst, wat ten koste gaat van onder meer de vrijheid van meningsuiting, de bescherming van de privacy en het recht op een eerlijk proces. ACTA is in het oordeel van het rapport dan ook strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het rapport, dat is opgesteld door Prof. Douwe Korff van de London Metropolitan University en Dr. Ian Brown van de University of Oxford, weerspreekt daarmee de claim van de Europese Commissie dat ACTA niet verder gaat dan bestaande wetten in de EU. Judith Sargentini, Europarlementariƫr voor GroenLinks, en mede-opdrachtgever van het rapport is duidelijk in haar conclusie: "Dit is een slecht verdrag. Europa stelt zichzelf in dienst van de grote zakelijke belangen. GroenLinks zal er nooit mee akkoord gaan dat fundamentele burgerrechten worden platgewalst voor de winstmarges van de entertainmentindustrie. De grote mediabedrijven zijn erin geslaagd de Europese Commissie een rad voor ogen te draaien, maar ik kan me niet voorstellen dat het Europees Parlement hierin meegaat. Ik zal er in elk geval alles aan doen om dat te voorkomen."

Sargentini zal op basis van het rapport de commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) in het Europees Parlement oproepen om een kritisch advies uit te brengen over ACTA. ACTA is een poging van een aantal landen, waaronder de EU, de VS, Mexico, Canada, Japan en Zuid-Korea, om te komen tot strengere controle en handhaving op schendingen van intellectueel eigendom, als auteursrecht en patenten. De grote mediabedrijven zijn nauw bij de totstandkoming van ACTA betrokken geweest, terwijl parlementen en burgerrechtenorganisaties buitenspel werden gezet. ACTA stimuleert overheden om strengere wetten af te kondigen om downloaden van beschermd werk tegen te gaan en internetproviders onder grote druk te zetten om te helpen bij het opsporen van overtredingen.