Gemeente Laarbeek




Benchmark Riolering in Beeld 2010

LAARBEEK - Riolering levert een grote bijdrage aan onze gezondheid, aan een goed milieu en aan het voorkomen van waterproblemen door hevige regen. De meeste Nederlanders vinden een goede werking van de riolering vanzelfsprekend. De zorg voor de riolering is een complexe gemeentelijke taak, die vraagt om veel maatwerk.

In 2010 werd in de benchmark Riolering in Beeld 2010 een vergelijking gemaakt tussen de prestaties op rioleringsgebied van alle Nederlandse gemeenten. De uitkomsten zijn waardevol voor iedere gemeente, omdat zij een inzicht geven in de eigen prestaties en de mogelijkheid bieden om te ontdekken waar de werkprocessen verbeterd kunnen worden.

Laarbeekse riolering
De riolering in Laarbeek in de kernen bestaat uit 109 km vrijverval riolering en 28 rioolgemalen. In het buitengebied ligt 98 km drukriolering met 434 bijbehorende pompunits. Gemiddeld komt er bij elk rioolgemaal jaarlijks één storing voor. Hierdoor is een rioolaansluiting in Laarbeek gemiddeld vijf minuten per jaar niet beschikbaar voor de gebruiker.

De gemiddelde ouderdom van de riolering in de Laarbeekse kernen is 25 jaar. Ter indicatie: na ongeveer 60 jaar dient een riolering vervangen te worden.

Laarbeekse riolen worden eens per zeven jaar gereinigd. Dat is iets vaker dan het gemiddelde van eens per 8,5 jaar voor alle Peelgemeenten (naast Laarbeek ook Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond en Someren). Tv-inspectie van een Laarbeekse rioolbuis gebeurt iedere 13,5 jaar; dit is juist wat minder dan het gemiddelde van eenmaal per tien jaar.

Het aantal verstoppingen per 100 km hoofdriolering ligt met twintig stuks per jaar net onder het Peelgemiddelde. Het aantal reparaties aan het hoofdriool ligt met drie stuks per jaar ongeveer op de helft van wat in de hele Peel noodzakelijk is.

Wat betaalt u?

Tenslotte het rioolrecht: wat betaalt u jaarlijks voor het gebruik van de riolering? De hoogte van de Laarbeekse rioolheffing was in 2010 146,- voor een meerpersoonshuishouden: het op één na laagste bedrag in de Peelregio. Ter vergelijking, een doorsnee basispakket kabeltelevisie kost al meer.

Indien u geïnteresseerd bent in dit onderwerp kunt u voor meer informatie over de Laarbeekse riolering altijd contact opnemen met de afdeling Openbare Werken. Daar kunt u ook terecht voor eventuele klachten of voor het melden van storingen, telefoonnummer 0492 469 700.