Gemeente Zoetermeer

Samenwerking centraal bij nieuw veiligheidsbeleid

Voor een veilig Zoetermeer is samenwerking tussen inwoners, bedrijfsleven, gemeente, politie en organisaties belangrijk. De gemeente heeft dan ook deze partners betrokken bij het opstellen van het veiligheidsbeleid 2012-2015.

Burgemeester Waaijer: `Een belangrijke rol is weggelegd voor de inwoners van Zoetermeer. Burgerparticipatie is een van de kernpunten van het Zoetermeerse veiligheidsbeleid. Inwoners nemen zelf hun verantwoordelijkheid om de veiligheid in hun buurt te verbeteren.'

Dit is niet helemaal nieuw. Inwoners werken bijvoorbeeld al samen aan de veiligheid in hun wijk in het project Wijk en Agent Samen. Ook kent Zoetermeer een grote groep mensen die bij Burgernet is aangesloten.

Prioriteiten
Het bestuur zet in op de volgende prioriteiten: veilige en leefbare wijken, het terugdringen van criminaliteit gericht op specifieke misdrijven zoals geweld en diefstal, het terugdringen van overlast door jongeren, het verminderen van huiselijk geweld en veilig stappen.

Stille en enge plekken
De komende jaren gaat de gemeente een aantal concrete acties uitvoeren. `We zullen doorgaan met het aanpakken van de stille en enge plekken, de integrale aanpak van jongerenoverlast voortzetten en integrale handhavingsacties houden in de uitgaansgebieden en het openbaar vervoer', aldus Patrick van Domburg (wethouder Veiligheid).

Startnotitie
Voor het opstellen van de kaders, gebruikte de gemeente de startnotitie integraal veiligheidsbeleid 2011-2014 als leidraad. Deze startnotitie heeft de gemeenteraad onlangs vastgesteld. De raad stelt in oktober de kaders voor het integrale veiligheidsbeleid 2012-2015 vast.