Ingezonden persbericht


Onder embargo tot vrijdag 2 september 2011 9.30 uur.

PERSREACTIE

CBL: Rapport Commissie Van Doorn een grote stap in de juiste richting

Supermarkten en foodservicebedrijven pakken verduurzaming al jaren actief op. Voor het gehele assortiment en de totale bedrijfsvoering van de organisaties wordt hard gewerkt om de impact van de productie en distributie van voedsel op het milieu te verminderen en sociale omstandigheden te verbeteren in de keten. Tevens is er volop aandacht voor dierwelzijn. Naast alle individuele inspanningen van supermarkten en foodservicebedrijven, pakt de branche ook een aantal onderwerpen gezamenlijk op in de CBL-Duurzaamheidsagenda.

Supermarkten en foodservicebedrijven, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), reageren dan ook positief op de doelstellingen en aanbevelingen zoals opgesteld in het Manifest van Den Bosch van de Commissie Van Doorn.

"Het CBL ziet het Manifest echter als een intentieverklaring voor een gezonde, veilige en gewaardeerde veehouderij in Nederland, aldus Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit van het CBL. "Wij ondersteunen de ambitie en willen ons sterk maken voor de doelen die erin opgenomen zijn. Maar dat kan de retail niet alleen, zoals het rapport wel suggereert. Het CBL wil de uitwerking dan ook samen oppakken met de ketenpartijen van primaire sectoren en verwerkende industrie."

De intentie van het Manifest van Den Bosch wordt door de retail onderschreven. Nu is het tijd voor een breed gedragen nadere uitwerking ervan. Omdat het CBL niet betrokken is geweest bij het opstellen van het rapport, wil het CBL mede inhoud geven aan een nadere implementatie en precisiering van het Manifest. Het CBL heeft dan ook aan de Commissie Van Doorn kenbaar gemaakt dat haar rapport een goede eerste aanzet is die nadere uitwerking behoeft. Daarbij moet aangesloten worden bij andere lopende initiatieven zoals het Topsectorenbeleid van het Kabinet en de maatschappelijke dialoog over de Toekomst van de Veehouderij door de Commissie Alders. Het vinden van synergie tussen alle bestaande initiatieven is volgens het CBL noodzakelijk voor een krachtdadige aanpak om tot resultaat te komen.