Ingezonden persbericht


PERSBERICHT W139

Amsterdam, 23 augustus 2011

Nachtschade Judith Leysner

"Eene vrouw en een aardappel moet men zelf kiezen. Een mensch is geen aardappel: hij kan niet rollen, waar hij wil. Men is van de omstandigheden afhankelijk, maar dient men zich daarnaar te schikken?"

3 september - 2 oktober 2011
Opening & Performance: vrijdag 2 september 21u00

Atropia Fotografie: Judith Leysner i.s.m. Brenda de Vries

Met de solotentoonstelling Nachtschade geeft Judith Leysner (Amsterdam) haar visie op het huidige Nederlandse kunst- en cultuurlandschap. De aardappeleters (1885) van Vincent Van Gogh vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling. Van Gogh wilde een realistisch 'boerenschilderij' maken, zonder de werkelijkheid te idealiseren of 'zoetsappig' te maken. Die werkelijkheid heeft hij "in al zijn armelijke knusheid en trouwhartige bestialiteit gevat". Leysner maakt op een poëtische, rauwe manier een nieuwe versie gebaseerd op de huidige tijd.

Nachtschade bestaat uit drie verschillende werken: Solanum (Video)
Dulcamara (Installatie: video, performance en sculptuur) Atropa (Fotografie)

The Nightshade Family:
Tijdens de opening op vrijdag 2 september presenteert The Nightshade Family om 22u00:

-Judith Leysner: Dulcamara (Installatie: video, performance en sculptuur) -SEEKA (3 koppige Amsterdamse rockband)
-DOS - Dogs of Shame (MC collectief samen met Abner Preis) -DJ Sniff (turntable muzikant)

Biografie Judith Leysner

Judith Leysner studeerde van 2002-2006 aan de Rietveld Academie, afdeling Fine Arts en is in 2008 afgestudeerd als Master Fine Arts aan het Sandberg Instituut. Zij is een multimedia kunstenaar in de breedste zin van het woord. Thema's die vaak voorkomen in haar werk zijn het ritueel, traditie, verlangen, female masculinity, sexualiteit, literatuur, geschiedenis, sociaal-maatschappelijke structuren, (on)vermogen, mythologie en culturele identiteit binnen een bepaalde context. Met nieuwe personages (alterego's), die hieruit ontstaan, maakt Leysner videowerk, visuele poëzie, fotografie, performances, installaties en sculpturen. Afhankelijk van haar onderwerp kiest zij haar medium/materiaal. Ze gebruikt zichzelf bijna altijd in haar werk waarin ook humor een belangrijke rol speelt.

W139
Warmoesstraat 139
1012 JB Amsterdam
www.w139.nl
www.facebook.com/W139Amsterdam
Dagelijks geopend van 12-18 uur