Diergaarde Blijdorp


---

Victoria valt in het water...
22-08-2011
Balen, dat is het wel! De anders zo succesvolle Victoria amazonica (reuzenwaterlelie) valt dit jaar in het water. Evenals de babys die we op de bladeren zouden laten zitten. De jaren 2009 en 2010 waren succesvol voor onze Victoria. Honderden babys zijn bij haar gefotografeerd, terwijl ze al dan niet huilend of lachend poseerden op een van de reuzenleliebladeren...

Hoe anders verliep het dit jaar... Al in februari hadden de botanisten de plantenbak in orde met een zeer vruchtbare voedingsbodem voor een goede start voor de reuzenwaterlelie. Na enkele weken kon zij worden uitgeplant in de vijver. Elke ochtend keken we reikhalzend uit naar haar vorderingen.

Bij de start deed zij echt haar best, maar toen begon het zeer droge voorjaar! De zon begon te schijnen over Nederland en Diergaarde Blijdorp. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar het voorjaar was warm en droog. En regenwater is van groot belang om de vijver door te laten spoelen.

In plaats van helder en schoon water zorgden de zonnestralen voor explosieve algengroei. Al gauw had de vijver meer weg van een dood poeltje. Dat vond onze Victoria ook en zij stierf een snelle dood. Na hier en daar wat tranen weggepinkt te hebben, haalden we de volgende reuzenwaterlelie uit haar kleine bassin achter de schermen. Want er waren dit jaar vier exemplaren ontkiemd uit het ons toegestuurde zaad.

Nadat de vijver was schoongespoeld werd de nieuwe Victoria aan het verse water toevertrouwd. Maar toen begon de zomer! De zon liet haar stralen voor wat het was en verborg zich achter de wolken. De "Koningin der waterlelies" heeft veel zon nodig om grote gezonde bladeren te kunnen produceren. Met alleen een bakje mest gaat dit niet lukken.

Door het ontbreken van de zon staat er nu een schamel plantje. Het blad is zo klein dat we daar echt geen babys op durven zetten. Dit jaar slaan we dus maar even over. In februari 2012 begint de cyclus opnieuw. Wel jammer dat het niet elk jaar feest kan zijn...