Academisch ziekenhuis Maastricht

3.2 miljoen Maastrichtse onderzoeksscholen

Negentien onderzoeksscholen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) elk 800.000 euro voor het opleiden van jonge onderzoekers in zogeheten Graduate Schools. Universiteit Maastricht voert dit jaar de lijst aan met maar liefst vier toekenningen, waarvan twee voor het Maastricht UMC+. Met dit subsidiebedrag kan Universiteit Maastricht 16 promovendi aanstellen, vier per onderzoeksschool.

De 3.2 miljoen subsidie van NWO gaan in Maastricht naar voor de School for Public Health and Primary Care (CAPHRI), Onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie, Maastricht University Graduate School for Business & Economics en het Graduate Programme `Metabolism and chronic disease' van Nutrim.

CAPHRI Graduate Schools bieden studenten een samenhangend master- en promotietraject. Het bijzondere aan deze vorm van promotieonderzoek, is dat de promovendi veel meer keuzevrijheid krijgen bij de invulling van hun onderzoek. Prof.dr. Onno van Schayck, wetenschappelijk directeur van CAPHRI: "Normaal gesproken heb je een onderzoeksvoorstel, en daar zoek je een goede kandidaat bij. Binnen de Graduate school bieden we vier talenten uit onze researchmaster de kans om bij meerdere onderzoekergroepen te snuffelen en ervaring op te doen. Ze kunnen daarna zelf kiezen in welk onderwerp ze zich vier jaar willen vastbijten en wie hen daarbij het beste kan begeleiden. Spannend, voor ons als onderzoekers, maar ook voor de promovendi zelf."

NUTRIM & EPP Annemie Schols, wetenschappelijk directeur van Nutrim: "Een prachtige externe waardering voor onze onderscheidende positie en prestaties. We hebben hier met zijn allen hard aan gewerkt de afgelopen 5 jaar." Arnoud Arntz wetenschappelijk directeur van de onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie (EPP): "De onderzoeksschool EPP is erg blij met de toekenning, een waardering voor de jarenlange samenwerking van Nederlandse en Vlaamse universiteiten van de school. Het is bijzonder om als interuniversitaire school deze subsidie te krijgen."

Erkenning De UM is verheugd dat vier aanvragen dit jaar zijn gehonoreerd door NWO. "Het is een erkenning van de excellente kwaliteit van onze programma's en de betrokken onderzoekers", aldus Gerard Mols Rector Magnificus. Ook Gerard Pfann, wetenschappelijk directeur van de Maastricht University Graduate School for Business & Economics, is enthousiast. "Fantastisch, nu kunnen we vier toptalenten uit onze Research Master laten kiezen voor een onderzoek uit één van de zes onderzoeksprogramma's van de Graduate School of Business and Economics."

Graduatie Het Graduate Programme is ontwikkeld door NWO op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit is de derde toekenningsronde. In totaal hebben nu 38 scholen financiering ontvangen voor de aanstelling van zo'n 160 promovendi, die vier jaar lang aan de slag kunnen. De Universiteit Maastricht heeft in totaal nu vijf toekenningen. Eerder ontving ook de Maastricht Brain Imaging Centre, onderdeel van de faculteit Psychologie en Neurosciences, een NWO subsidie voor Graduate Schools. (Persbericht Maastricht University)